Javno slušanje o nostrifikaciji diploma

U organizaciji Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, u Skupštini Republike Srbije danas će biti održano javno slušanje na temu „Nostrifikacija diploma“. Početak je u 11 sati u Malom domu Narodne Skupštine.

Srpski siti klub iz Londona je u maju prošle godine oformio radnu grupu koja se bavi isključivo problemom priznavanja inostranih obrazovnih diploma i Nataša Kočiš iz Srpskog siti kluba će na ovom javnom slušanju predstaviti rezultate rada ove radne grupe.

Od osnivanja do danas radna grupa je razgovarala sa velikim brojem „povratnika" u Srbiju kao i sa relevantnim organizacijama u Srbiji i inostranstvu. Međunarodna organizacija za migracije, u okviru regionalnog projekta koji finansiraju EU i Razvojni fond Međunarodne organizacije za migracije, „Migracije za razvoj na Zapadnom Balkanu", omogućila je Nataši Kočiš, u cilju istraživanja, privremeni boravak u Beogradu.

Rezultat opsežnog istraživanja su sadašnji izveštaj, definisani problemi i predlozi za dalji rad, od kojih su najvažniji:

- odvajanje procesa priznavanja diploma zarad daljeg školovanja od procesa priznavanja diploma zarad zaposlenja;
- uspostavljanje nadležnosti za proces priznavanja diploma zarad zaposlenja u vidu nove ustanove ili druge institucije;
- uspostavljanje procesa priznavanja kvalifikacija uz proveru i potvrdu akreditacija akademskih institucija koje su izdale diplome;
- standardizacija procesa i uskladjivanje kriterijuma uz promenu relevantnih zakona;
- u procesu priznavanja kvalifikacija, prihvatiti listu prvih 500 univerziteta sa "Šangajske liste", na kojoj se nalazi i Univerzitet u Beogradu;
- ukidanje obaveze posedovanja radne knjižice.

Predstavnici Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu obratiće se u uvodnom delu i uzeće kasnije učešće u diskusiji govoreći o trenutnom stanju stvari, primerima uporedne prakse, pravnom okviru i ulozi Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u ovoj temi i konkretnim predlozima za rešenje problema.

Slušanju će pored poslanika iz Odbora za obrazovanje, predstavnika Vlade Republike Srbije, predstavnika Univerziteta, prisustvovati i predstavnici organizacija civilnog društva iz zemlje i dijaspore, koje su se u prethodnom periodu bavile ovim problemom. 

Javno slušanje počinje u 11 sati u Maloj sali Doma Narodne Skupštine.

broj komentara 0 pošalji komentar