Nostrifikacija prepreka za povratak

Doći do diplome prestižnog stranog univerziteta je težak posao, ali nostrifikovati tu diplomu u Srbiji još je teže. Priznavanje diploma traje ponekad koliko i studiranje, a ni cena nije zanemarljiva. Može li jednostavnije i jeftinije?

U Srbiji je za nostrifikaciju diplome potrebno oko godinu dana, oko 1000 evra ili više i puno različitih prevoda, dokumenata... O tom problemu su u studiju Jutarnjeg programa RTS-a govorile Nada Kovačević, prorektor nastave Univerziteta u Beogradu i Jovana Ružičić, koja je završila studije i magistrirala u Americi, a još uvek nije uspela da nostrifikuje svoju diplomu.

„Kada sam se vratila, počela sam da radim kod privatnika i niko me nikada nije pitao o toj diplomi jer su verovali da je to što znam da radim dovoljan dokaz da sam i završila školu, a i imala sam radno iskustvo. Problem je nastao kada sam počela da radim u državnoj firmi gde je diploma bila prepreka dogovorene plate, dogovorenih uslova, jer kada smo se dogovarali moji poslodavci nisu bili svesni da će to da bude problem.

Krenula sam u nostrifikaciju, koja je trajala mesecima, ali je fakultet Organizacionih nauka na svakoj sednici donosio druge odluke, da li će biti master ili magisterij. To je stalo, i ostalo je na tome, a ja još nisam nostrifikovala diplomu, a prilično sam sigurna da nikada više neću poželeti da radim u državnoj firmi", rekla je Jovana Ružičić.

Kada se Jovana vratila pre 3 godine, učestvovala je u osnivanju grupe Repats (Povratnici), koja okuplja uspešne povratnike iz inostranstva. Trenutno ih je 660, svi su visokoobrazovani, ali ona kaže ne zna ni jedan srećan primer nostrifikacije koja je išla lagano, koja nije koštala puno i najviše koja nije koštala puno živaca.

„Mislim da nam naša administracija poručuje da im nismo potrebni, kao ni oni koji sada razmišljaju da li da se vrate, što je još problematičnije. Da ovde strana pamet, strano znanje i uopšte takva vrsta iskustva nisu dobrodošli."

Sa tim mišljenjem se ne slaže prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, Nada Kovačević.

„Mislim da nije tačno da nam nisu potrebni i nije tačno da uvek ima puno problema oko nostrifikacije. Univerzitet u Beogradu je 2011. godine razmatrao 350 diploma za zapošljavanje, od toga je 335 rešeno pozitivno, a prošle godine od 250 rešeno je 210.

Ne čeka se uvek predugo, za nekoliko meseci se procedura završi a to nije predugo. Na Beogradskom univerzitetu nostrifikacija diplome osnovnih studija košta 24 hiljade dinara, a ta sredstva se dele između Univerziteta i fakulteta koja rade procenu. Na FON-u je nostrifikacija magistarskih studija u tom trenutku koštala 36 000.

Prvo treba da se zna da priznavanje diploma ima dva segmenta - jedan se tiče zapošljavanja a drugi nastavka školovanja. Segment zapošljavanja je kod nas definisan tako da se ne priznaje diploma kao javna isprava, nego se priznaje i naziv koji je neko stekao i taj nivo studija mora biti usaglašen sa našim obrazovnim sistemom. Zato koleginici nisu mogli da priznaju magisterij, nego master studije pošto smo mi ušli u Bolonjski sistem i sada imamo trociklični sistem, gde master nije isto što i nekadašnji magistar nauka", kaže Nada Kovačević i objašnjava zašto toliko košta nostrifikacija diplome.

„Druge zemlje imaju drugačiji sistem priznavanja stranih isprava. Administrativno, agencije ili ministarstva priznaju dokument, prepišu ga na njihov jezik i priznaju. A onda stručna tela priznaju i proveravaju sadržaj znanja koja je ta osoba stekla u inostranstvu. To je kod nas spojeno u jedan proces - prvo fakultet proceni studijski program znanja i kvalifikacije koje je neko stekao i na osnovu njihove preporuke Univerzitet prizna tu diplomu.

Mi nemamo problem sa priznavanjem diploma iz okruženja i Evrope, mi imamo problem najčešće sa priznavanjem diploma iz Amerike, Australije, jer, recimo na Harvardu postoje različiti nivoi nastave, različite kombinacije, a mi to moramo da uklopimo u naš sistem naziva za neko zanimanje. Za zapošljavanje u nekim oblastima, kao što su prosveta, zdravstvo, pravosuđe mora da se poznaje i nešto što je vezano za naš sistem i područje", rekla je Nada Kovačević.

„Iskustva naše grupe od 660 visokoobrazovanih je slično mom. Vrate se, provedu neko vreme, odustanu, a neki se čak i vrate odakle su došli. Drugo iskustvo je da odu na privatni Univerzitet gde se to lakše radi, ali košta 2000 evra. Neću da ulazim u to da li Megatrend može da procenjuje diplomu sa Harvarda, to je priča za neki drugi put. Treće iskustvo je da nostrifikujete diplomu preko veze. Ako hoćete da idete regularnim putem, a za mene je taj put jedini, vi to ovde nećete uspeti lako da uradite", zaključila je Jovana Ružičić.

broj komentara 0 pošalji komentar