Umesto srpskog poslanika - samo portparol

Janoš Ader, predsednik Mađarske, dao je intervju za Srpske nedeljne novine iz Budimpešte. Mađarski predsednik kaže da Srbi u Mađarskoj mogu da računaju samo na portparola u Parlamentu. Povodom antisrpskih grafita i pretnji, Ader očekuje najstrože kazne za počinioce.

Janoš Ader, predsednik Mađarske, odgovarao je na pitanja glavnog urednika Srpskih nedeljnih novina, Dragana Jakovljevića o položaju srpske zajednice u Mađarskoj i nedavnim antisrpskim grafitima i pretnjama. Bilo je to ujedno i prvo obraćanje jednog mađarskog predsednika čitaocima ovog lista.

SNN: Kako procenjujete šanse da Srbi u Mađarskoj konačno dobiju svog predstavnika u Mađarskom parlamentu?

Janoš Ader: Mađarski parlament je prošle godine usvojio nov izborni zakon koji omogućuje da se svaki građanin Mađarske opredeli za koju političku referencu želi da glasa. Prvi korak je odlazak građanina da se registruje, da li će glasati za neku političku listu ili za manjine. Prema novom zakonu, za jednu manjinsku listu je neophodno tek četvrtina broja glasova u odnosu na broj koji je potreban kada je reč o političkim partijama. Na primer, ako je za partijsku listu potrebno 40.000 glasova, onda je za manjinsku potrebno 10.000.

SNN: Šta je sa onim manjinskim zajednicama koje zbog svoje malobrojnosti ni na taj način ne mogu da postignu da budu zastupljene u Parlamentu?

Janoš Ader: Takve zajednice imaju pravo na jednog portparola koji će u Parlamentu imati sva prava kao i drugi poslanici, izuzev prava da glasa. Poznato mi je da su to pitanje u Srbiji rešili na drugi način, a znamo da se u ostalim susednim zemljama rešava, opet, na drugi način. Jedno je sigurno: od 2014. će način glasanja koji sam pomenuo, značiti veoma veliku promenu u odnosu na sve načine glasanja koji su bili važeći od 1990. godine do sada.

SNN: Da li Vaš predsednički autoritet može da pomogne u rasvetljavanju organizovane akcije ispisivanja uvredljivih i pretećih grafita na više srpskih objekata u Budimpešti i Sentandreji, imajući u vidu da do ovog trenutka policijska istraga nije dala rezultate?

Janoš Ader: Smatram da sva ovlašćenja koja mi, kao državni funkcioneri imamo, moramo da koristimo kako bi ovakvi slučajevi bili razotkriveni i sankcionisani. Prema mojim saznanjima, policijska istraga još nije završena. Nažalost, proteklih godina dešavali su se slični slučajevi, pa čak i skrnavljenja katoličkih grobova. Ta vrsta varvarizma nije karakteristična samo u Mađarskoj. Država je obavezna da sve te vandalske činove sprečava, suzbija i najoštrije sankcioniše. Ako sudovi budu donosili odluke o tim slučajevima, kazne moraju biti najstrože. Zamolio sam ministra unutrašnjih poslova da me obavesti o svakom takvom događaju.

Interesovao sam se kod čelnika lokalne uprave koliko brzo traje postupak povratka u pređašnje stanje objekata posle takvih nemilih događaja, odnosno otklanjanje posledica i svaki gradonačelnik me je obavestio da, u zavisnosti od vrste štete, to traje dan, dva ili najkasnije nedelju dana. Sasvim mirno mogu da izjavim da srpska za jednica koja živi u ovoj zemlji nema razloga za strah, isto kao što bilo koja druga zajednica u Mađarskoj nema razloga da strahuje. Iz susreta koji sam imao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, jasno je da će takve ili slične pojave, koje se eventualno budu dešavale ubuduće, nailaziti na najoštriju osudu i od strane mađarskih i srpskih vlasti.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar