Ekstremisti u Mađarskoj divljaju, istraga stoji

Dve nedelje posle ispisivanja poruka mržnje prema Srbima u Mađarskoj na srpskim verskim i svetovnim objektima i spomenicima, prvobitnu uznemirenost zamenjuje zebnja. Počionici još uvek nisu otkriveni. Ista slika i u Medini, gde su zimus oskrnavljeni srpski grobovi.

Iako sve indicije ukazuju na to da autori pretećih poruka upućenih Srbima u Mađarskoj pripadaju pokretu koji je prethodnog dana organizovao nenajavljene demonstracije ispred Ambasade Srbije, oni još uvek nisu otkriveni.

Činjenica da istraga (do zaključenja ovog broja SNN-a) nije dala rezultate i pored indicija na osnovu kojih bi se mogli identifikovati prestupnici, zabrinula je građane srpske nacionalnosti u Mađarskoj možda i više nego što je to bio slučaj sa uvredama na njihov račun, koje su se mogle pročitati na javnim mestima.

Razlog za zebnju je prilično jednostavan: pokazalo se da izostanak sankcija od strane države nasilnici često shvataju kao ohrabrenje za nova, teža nedela. Da podsetimo, u Sentandreji i Budimpešti je pre petnaestak dana na više punktova osvanuo niz antisrpskih grafita sa porukama: „Smrt četnicima", „Za svakog Mađara u južnom kraju, deset Srba" i „Selite se u Srbiju".

U ovoj planiranoj i sinhronizovanoj akciji na meti su bile fasade zidova kojima su ograđene srpske crkve u Budimpešti i Sentandreji, zatim Srpska škola u glavnom gradu, dok su na Tekelijanumu i na zgradi Ambasade Srbije ostavljeni leci na kojima se kao motiv za ovaj vid uznemiravanja Srba u Mađarskoj spominju međunacionalni incidenti u Vojvodini. Prva informacija o događajima u Budimpešti stigla nam je od budimpeštanskog paroha, oca Zorana Ostojića.

"Nakon jutarnje službe, primetio sam na našem zidu u Vereš Palne ulici 23, rasistički grafit „HALÁL A CSETNIKEKRE" (smrt četnicima). Naš domar Ištvan Nađ je na vratima Tekelijanuma (ul. Vereš Palne 17) našao jedan letak na mađarskom jeziku, u kome se nabrajaju incidenti koji su se dogodili u Vojvodini, a koje su navodno počinili Srbi i primetio je kako su ćirilični natpis TEKELIJANUM na vratima prefarbali. Isti letak je, koliko mi je poznato, osvanuo i na našoj Ambasadi, na Srpskoj školi i na Sabornoj crkvi u Sentandreji, što govori da je ovo bila organizovana akcija. Mi smo odmah obavestili policiju o ovom nemilom događaju". ističe otac Ostojić.

Reagovala je i Ambasada Republike Srbije u Budimpešti. Kako nam je rekao konzul Milan Vukosavljević, Ambasada je obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske o antisrpskim lecima i napisima, zatraživši da nadležni organi ispitaju ove slučajeve i preduzmu odgovarajuće mere protiv počinilaca.

"Ovakve pojave možemo oceniti kao fašističke i kao napad. Još ne znamo da li su počinioci ekstremisti iz Mađarske ili njihovi istomišljenici izvan granica, ali je činjenica da je to učinio neko ko se protivi mirnom suživotu Srba i Mađara i neko ko želi da održi tenziju u odnosima mađarske i srpske nacije", ističe za SNN predsednik Samouprave Srba u Mađarskoj Ljubomir Aleksov.

 

Po njegovom mišljenju, cilj ovakvih napada je da ekstremisti dobiju prostor u medijima i da zainteresuju širu javnost za svoje ideje.

"Svakako je pozitivno što se mađarska vlada tim povodom oglasila preko nadležnog ministarstva i osudila ove činove, ali nažalost, policijska istraga do danas nije dala rezultate ili pak mi nismo došli do informacija o tim rezultatima. Ta neefikasnost nas ne iznenađuje, jer ni neki slični raniji slučajevi nisu razjašnjeni. Primera radi, u Medini su početkom ove godine odneti ogromni nadgrobni krstovi, a da policijska istraga o tome takođe nije dala nikakve rezultate", kaže čelnik SSM-a.

Informacije o događajima u Budimpešti i Sentandreji preneli su gotovo svi mediji u Srbiji, a ta tema bila je i povod za intervjue sa više uglednih istoričara i poznavalaca mađarsko-srpskih odnosa. Između ostalih, oglasilo se i Društvo za očuvanje sećanja na Holokaust, čiji je predsednik Aleksandar Veljić i autor knjige o zloglasnoj novosadskoj Raciji iz 1942.

 

"Godinama Društvo za očuvanje sećanja na Holokaust ukazuje na potajne aktivnosti na obnovi etnički čiste „Velike Mađarske". Naša upozorenja se neretko dočekuju podozrivo, kao pokušaji da se izazove nemir u međunacionalnim odnosima. Za to vreme „ispod žita" je iz nastavnog programa u Mađarskoj ukinut „Trijanon", u škole su okačene mape sa likovima „znamenitih Mađara" od kojih se jedna nedavno pojavila u senćanskoj gimnaziji. Dalje, u Adi je postavljen spomenik srbomrscu Damjaniču, osnovana je Mađarska garda, oslobođen krivice Šandor Kepiro, očinilac planiranog genocida u Novom Sadu, Horti je dobio spomen ploču na reformatskom fakultetu u Debrecinu", kaže Veljić u intervjuu listu „Pravda".

"Okupacija Bačke od strane Mikloša Hortija usmrtila je 100.000 ljudi. Poklonici Hortija, jednog od najvernijih Hitlerovih saveznika, ispisali su grafit „10 Srba za jednog vojvođanskog Mađara", što je preslikana hitlerovska politika. Tim izlivima srbomržnje prethodi antisemitska histerija koja je prisutna u Mađarskoj već godinu dana, te ponovo vidimo da antisemitizam i srbomržnja obično idu „ruku pod ruku", ističe Aleksandar Veljić. Pokret „64 županije" nije zabranjen. Spomenik ubici stoji u Adi, a imena ubica Srba i Jevreja još uvek su na mađarskom spomeniku u Senti. Ulica Janoša Damjaniča je u Kanjiži, a još uvek se skriva istina o Miklošu Hortiju", zaključuje Veljić.

broj komentara 0 pošalji komentar