Svilajnac obećana zemlja

Program povratka mladih u Svilajnac već daje pozitivne rezultate, kažu u ovoj opštini. Zašto je Slobodna zona - Svilajnac perspektivnije radno mesto od Klinike za plastičnu hirurgiju u Indijanapolisu? Ko stoji iza Prirodnjačkog centra u ovom gradu?

Svilajčanka Marina Maksić iznenadila je prijatelje i roditelje odlukom da se posle 7 i po godina rada u Americi vrati u rodni Svilajnac i tu nastavi svoju karijeru.

Rođena svilajčanka napustila je smesto biznis menadžera na klinici za plastičnu hirurgiju u Indijanapolisu, a prihvatila da bude direktorka Slobodne zone Svilajnac.

„Odlučila sam da se vratim, jer osećam da je ovo veliki izazov - povratak u Srbiju, u Svilajnac... Dobila sam mogućnost da se vratim i doprinesem razvoju grada. Verujem da je velika razlika sada u odnosu na vreme kada sam otišla pre sedam godina", rekla je za RTS Marina Maksić, direktorka Slobodne zone - Svilajnac.

Na čelu budućeg Prirodnjačkog centra u Svilajncu je takođe mlada žena koja se posle završenog Ekonomskog fakulteta u Beogradu vratila u rodni grad.

„Sam Prirodnjački centar je jedan novoosnovani objekat, novoosnovano preduzeće, a sam koncept je vrlo interesantan, vrlo primamljiv za mlade, školovane i obrazovane ljude", kaže Irena Dubravac, direktorka Prirodnjačkog muzeja koja se u Svilaljnac vratila kako bi bila bliža porodici i prijateljima, a sa namerom da „napravi karijeru u svom gradu".

U opštini Svilajnac kažu da Program povratka mladih već daje pozitivne rezultate. Pošto sedmina stanovništva već živi u inostranstvu, odlazak i fakultetski obrazovanih mladih ljudi zauvek bi zaustavio napredak grada.

„Sada se to polako menja i sa ovom strategijom će se nastaviti i u narednom periodu", kaže Ivana Todorov, koja je takođe povratnik, a sada je zadužena za odnose sa javnošću u Opštini Svilajnac.

„Vratila sam se zbog toga što sam ovde našla dobar posao, negde sam našla mogućnost da ostvarim svoje ambicije i lepo se osećam kod kuće", kaže za RTS Ivana Todorov.

Pored Panasonika, Pora, izraelskih i holandskih kompanija koje proizvode začinsko bilje, ima nagoveštaja da će biti i novih investitora posebno u Slobodnoj zoni - Svilajnac. To je šansa i za druge mlade i školovane ljude da ostanu i baš tu pronađu zaposlenje.

broj komentara 0 pošalji komentar