Srbi traže reviziju Zakona o manjinama

Promene u sistemu finansiranja, funkcionisanje manjinskih institucija, kao i zastupljenost narodnosti u Parlamentu Mađarske, bile su teme razgovora Ministra za ljudske resurse i manjinskih lidera. Srbi tražili reviziju Zakona o manjinama.

Zoltan Balog, ministar za ljudske resurse Mađarske je na sastanku sa predstavnicima 13 zemaljskim samouprava manjinskih zajednica naglasio da bi bilo dobro da svi zajedno iskoriste pogodnost što su manjinska prava, obrazovanje i kultura sada u nadležnosti jednog ministarstva.

U vezi održavanja institucija naglasio je da je Romska zemaljska samouprava na čelu što se tiče broja svojih institucija, ali u tome mnogo ne zaostaju ni ostali.

"Važno je da one dobro funkcionišu, pošto će se u jednom novom krugu na osnovu toga odlučiti da li su u stanju da se bave nacionalnom kulturom i obrazovanjem", rekao je Zoltan Balog, koji je dodao da će samouprave u tome imati podršku ministarstva.

On je najavio institucionalne i zakonske promene kada je reč o sistemu finansiranja, istakavši da vlada u tom procesu računa na saradnju zemaljskih samouprava i na njihovo mišljenje o planiranoj transformaciji. Poslove koje je do sada obavljala Fondacija „Šandor Vekerle", preuzeće Ministarstvo za ljudske resurse.

Domaćin sastanka je istakao da bi već trebalo otpočeti pripreme za realizaciju plana da manjine od 2014. godinu dobiju mogućnost da budu zastupljene u Parlamentu.

Pozvao je prisutne da razmisle o internim modalitetima izbora njihovog kandidata za poslanika. Ministar je izrazio nadu da će ova inicijativa u okolnim državama biti primljena pozitivno i da će se predstavnici narodnosti u Parlamentu obraćati na svom maternjem jeziku.

Pored ministra Baloga i predsednika zemaljskih samouprava narodnosti, na sednici je učestvovao i novi državni sekretar Đerđ Helvenji, koga su predstavnici manjina imali priliku lično da upoznaju, a prisutan je bio i Čaba Latorcai, zamenik državnog sekretara.

Sastanak je bio prilika i da domaćini čuju neke od problema sa kojima se susreću manjinske zajednice, pa je tako predsednik Samouprave Srba u Mađarskoj Ljubomir Aleksov izneo primedbe na novi izborni zakon.

Uz podršku predsednika ostalih samouprava, Aleksov je tražio da se ovo pitanje ponovo stavi na dnevni red Parlamenta i da se dođe do rešenja koje će i malobrojnim manjinama dati realnu mogućnost uspešnog učešća na parlamentarnim izborima.

broj komentara 0 pošalji komentar