Stejt department o verskim slobodama u Makedoniji

Američki Stejt department je objavio ovogodišnji Izveštaj o verskim slobodama u Republici Makedoniji. U Izveštaju je konstatovano da vlast nije pokazala rad na poboljšanju ni ka unazađenju zaštite verskih sloboda. „Makedonska pravoslavna crkva"(MPC) je jedina registrovana pravoslavna grupa. Svi ostali zahtevi za registraciju pravoslavnih su odbijeni.

Američki Stejt department je objavio ovogodišnji Izveštaj o verskim slobodama u Republici Makedoniji. U Izveštaju je konstatovano da vlast u Republici Makedoniji nije demonstrirala nastojanje ni ka poboljšanju ni ka unazađenju zaštite verskih sloboda.

Napomena da „nema nastojanja ka poboljšanju" nedvosmisleno upućuje na činjenicu da postoje stanja koja svakako treba da budu poboljšana!

U Izveštaju je zabeleženo da postoje verske zajednice koje se žale da se zakon o registraciji verskih grupa ne sprovodi jednako. Izveštaj notira da postoje i zajednice koje se žale na politički uticaj u procesu registracije.

Dominantna „Makedonska pravoslavna crkva" (MPC) ostaje jedina registrovana pravoslavna grupa! Svi ostali zahtevi za registraciju pravoslavnih su odbijeni.

Ovim iskazom u Izveštaju se potvrđuje poznata praksa da država štiti monopol „MPC" i da nedostaje celovita primena zakona o registraciji verskih zajednica jer u sudskom registru postoji više odbijenih nego registrovanih verskih zajednica.

U prilog rečenom svedoči i onaj deo Izveštaja u kojem se kaže da, iako nema državne religije, amandman Ustava iz 2001. godine izričito navodi pet verskih grupa: MPC, IVZ, Rimokatoličku Crkvu, Jevrejsku zajednicu i Evangeličko-metodističku Crkvu.

Članovi ostalih verskih zajednica tvrde da vlada favorizuje MPC.

Zatim je u Izveštaju naglašeno da postoje i izveštaji o društvenoj zloupotrebi ili diskriminaciji zasnovanoj na verskoj pripadnosti, ubeđenju ili praksi.

Pravoslavna ohridska episkopija podseća javnost da protiv arhiepiskopa Jovana deset godina u kontinuitetu, čim se završi jedan, otpočinje novi sudski proces i da se on po šesti put nalazi u zatvoru.

Kako navodi Pravoslavna ohridska episkopija, sudsko-politički pritisak je otpočeo i protiv ostalih episkopa, monaštva i vernika Pravoslavne ohridske arhiepiskopije.

Deo o korumpiranom i ispolitizovanom sudstvu se nalazi u Izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima.

Da ima još mnogo da se radi na polju potpunog poštovanja verskih sloboda svih građana Republike Makedonije podjednako, svedoči i onaj deo Izveštaja u kome se kaže da se ambasador SAD i drugi službenici ambasade redovno susreću sa verskim grupama i sa vladom, kao deo politike promovisanja ljudskih prava.

Logični zaključak je da, kad bi se ljudska prava i verske slobode u potpunosti poštovale, onda ne bi postojala potreba za pomenutim susretima.

Izveštaj se posebno osvrće i na iskaze pripadnika Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, koji naglašavaju da su izloženi maltretiranju od strane nekih medija, kao i neopravdanom praćenju od strane vlasti, uključujući i zadržavanja od strane graničara i maltretiranja za koja kažu da su zasnovana na njihovim verskim ubeđenjima.

Zabeleženo je da arhiepiskop Jovan i Pravoslavna ohridska arhiepiskopija ne priznaju samoproglašenu autokefalnost „MPC".

Izveštaj beleži i činjenicu da autokefalnost „MPC" isto tako ne priznaju ni ostale pomesne Pravoslavne Crkve.

broj komentara 0 pošalji komentar