Sprečiti izborni turizam

Nekoliko dana nakon raspisivanja izbora u Srbiji na društvenim mrežama među dijasporom se pojavila inicijativa koja „izražava oštro neslaganje sa dosadašnjim načinom sastavljanja biračkih odbora u inostranstvu“. Pod parolom „ukinimo izborni turizam“ građani Srbije u inostranstvu predlažu da se članovi izbornih komisija na biračkim mestima u inostranstvu biraju u okviru zajednice naših ljudi u rasejanju.

U okviru objave društvene grupe pod nazivom „Izbori 2012. - Ukinimo izborni turizam" između ostalog stoji: „Želimo da država Srbija prestane da troši novac građana na nepotrebno slanje stranačkih članova i rodbina u kupovinu i turizam. Građani Srbije u inostranstvu su sasvim sposobni da izvrše dužnosti članova izbornih komisija. Pozivamo nadležna tela da u saradnji sa predstavništvima države Srbije i građanima koji žive u inostranstvu uštede novac poreskih obveznika i preusmere ga tamo gde je potreban. Spremni smo da besplatno učestvujemo u organizaciji izbora i njihovom sprovođenju. Molimo vlasti da ne ponavljaju grešku sa prošlih izbora".

Na izborima ‎2008. godine glasalo se u 38 zemalja, na 77 biračkih mesta. U srpskim ambasadama širom sveta bilo je 1630 stranačnih predstavnika, a protekli izbori u inostranstvu su Srbiju koštali preko 1 500 000 evra.

Svoje predstavnike su mahom slale tzv. male partije. Na primer, te 2008. godine u San Francisku su se pojavili sledeći partijski predstavnici: LDP - 2 predstavnika, Mađarska koalicija - 2, Reformistička stranka - 2, Da se selo pita - Marijan Rističević - 2, Karićeva stranka - 1, Vojvođanska partija - mr Igor Kurjački - 2, Crnogorska partija - 2, Savez bačkih Bunjevaca - 1, Moja Srbija - Lečić - 2, Paroški - 2, Romska partija - Srđan Šajn - 2 predstavnika.

U toku istih izbora u Boston je došlo 17 posmatrača da "posmatra" 80 glasača. Put, dnevnice i 4 noćenja u hotelu, sve je bilo plaćeno, ističe su u okviru stranice inicijative „Ukinimo izborni turizam".

U Malme je stiglo 24 pomatrača za 232 glasača, a u Stokholm - 26 posmatrača za 300 glasača. U Kini je ukupno bilo 46 birača, a dva biračka odbora činilo je tridesetak ljudi, u Alžiru gde je birački odbor radio u sastavu od 15 ljudi, a na spisku je bilo 35 birača.

Inače, Zakon o izboru narodnih poslanika 2008. godine je omogućavao da birački odbori u inostranstvu, pored stalnog sastava, koji čine zaposleni u ambasadama i konzularnim predstavništvima, mogu imati i proširen sastav u koji ulaze predstavnici stranaka ili kandidata koji učestvuju na izborima. Svaka stranka imala je pravo da na svako biračko mesto u inostranstvu pošalje člana i njegovog zamenika.

Zakon o izmenema i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika iz 2011. godine prošireni sastav biračkih odbora u inostranstvu stavlja u nadležnost RIK-a.

broj komentara 0 pošalji komentar