Vera u pokretu

Blizu polovine od 214 miliona migranata koliko ih je u svetu bilo 2010. godine, hrišćanske su veroispovesti, a više od četvrtine su muslimani, pokazala je studija "Vera u pokretu". Procenat migranata u odnosu na ukupan broj svetske populacije nije se bitno promenio od šezdesetih godina prošlog veka.

Prema studiji "Vera u pokretu" o verskoj pripadnosti migranata koju je sproveo američki institut Pju (Pew), 106 miliona ljudi (49 odsto) su hrišćanski emigranti, najviše iz Meksika, Rusije i Ukrajine.

Blizu 60 miliona (27 odsto ukupnog broja) su muslimani, koji su u najvećem broju došli iz Palestine, Pakistana, Bangladeša i Indije, 11 miliona (pet odsto) su hindusi, sedam miliona (tri odsto) su budisti, a 3,6 miliona Jevreji (manje od dva odsto).

Sklop migrantske populacije u skladu je sa sklopom svetske populacije, kojom dominiraju hrišćani, iza kojih slede muslimani, zaključak je ove studije. Ipak, dok je svaki treći stanovnik sveta hrišćanin, toj veri pripada svaki drugi migrant.

Studija je pokazala da trećina migranata dolazi iz azijsko-pacifičkog regiona, iza kojeg sledi Evropa, u kojoj su premeštanja stanovništva većinom unutar kontinenta.

Najviše imigranata primaju Severna Amerika, Evropa, Australija i zalivske zemlje.
Samo u SAD došao je svaki peti imigrant (blizu 43 miliona), a slede Rusija i Nemačka koje jedine premašuju 10 miliona primljenih imigranata.

SAD, koje su prva destinacija za migrante hrišćane, većinom Meksikance, glavno su odredište i za budiste, dok su za hinduse na drugom mestu iza Indije, kao i za Jevreje iza Izraela.

Suprotno široko rasprostranjenom verovanju, Evropa prima više hrišćanskih nego muslimanskih imigranata, čak i ukoliko se ne uzmu u obzir preseljenja unutar kontinenta.

Saudijska Arabija glavno je odredište za muslimane, koji se posle te zemlje najčešće odlučuju za Rusiju, Nemačku i Francusku.

Što se pojedinačnih religija tiče, migraciji su najskloniji Jevreji: van rodne zemlje živi svaki četvrti Jevrejin.

Broj migranata utrostručen je od 1960-ih godina, ali je njihov procenat u odnosu na celokupnu svetsku populaciju skoro isti - tri odsto u odnosu na 2,6 odsto pre 60 godina.

broj komentara 0 pošalji komentar