Ugrožena dopunska nastava na srpskom

U Nemačkim pokrajinama Hesen, Rajland-Falc i Sarland preti opasnost da deca srpskog porekla u naredne dve godine ostanu bez učitelja, a država Srbija nema ni nadležnost u ovim pokrajinama, niti materijalna sredstva za nove nastavnike, prenose Vesti reči Aleksandre Radović, koordinatora dopunske nastave za Evropu.

Nakon vesti da će deca koja pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku u nemačkim pokrajinama Hesen, Rajland-Falc i Sarland ostati bez učitelja, jer u naredne dve godine šest od osam nastavnika odlazi u penziju, ispred Ministarstva prosvete oglasila se Aleksandra Radović, koordinator za dopunsku nastavu u Evropi.

"Nastava na srpskom jeziku u nemačkim pokrajinama Hesen, Rajland-Falc i Sarland nije u mreži dopunskih škola koje finansira Ministarstvo prosvete Republike Srbije" kaže Aleksandra Radović i dodaje.

"U nadležnosti Ministarstva prosvete Srbije su Baden-Virtemberg, Berlin i Bavarska gde imamo više od 1.000 učenika. U Bavarskoj je do 2009. godine nemačka država finansirala naše dopunske škole, a od prošle godine tu obavezu je preuzelo Ministarstvo prosvete Srbije u Nirnbergu. Takođe, planirano je da od januara 2012. počne i nastava u Minhenu", rekla je Aleksandra Radović.

Aleksandra Radović napominje da joj nije poznato iz kojih izvora se finansiraju škole i nastavni kadar u pomenute tri pokrajine.

"Oni nisu u mreži škola Ministarstva prosvete Srbije i za njih nisam odgovorna", kaže Radović i ističe "da u Ministarstvu prosvete postoji dobra volja da se izađe u susret, ne samo u Nemačkoj već i u drugim zemljama gde živi srpska dijaspora, ali najveći problem je nedostatak novca".

"Dopunskom nastavom na srpskom jeziku u Evropi je, pod okriljem Ministarstva prosvete, do sada obuhvaćeno više od 4.000 đaka, za njih je obezbeđeno 46 nastavnika, a još tri će biti angažovana od iduće godine, po jedan u Minhenu, Sloveniji i Italiji", rekla je koordinatorka Radović.

Radović je istakla da postoji potreba za organizovanjem škola, o kojima bi brinula Republika Srbija i u Holandiji, Danskoj i Švedskoj i na tome će se raditi u narednom periodu.

broj komentara 0 pošalji komentar