Đaci "Prosvjetine" škole u Beču započeli novu školsku godinu

Svečanost početka nove školske godine "Prosvjetine" škole održana je 5. oktobra u hramu Vaskrsenja Hristovog u Beču.

Među gostima bili su ambasador Srbije Nebojša Rodić, izaslanica Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske zamenica ministra Tanja Đaković, pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Aca Jovanović, šef predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, vojni izaslanici ambasada Srbije i BiH, predstavnik episkopa Andreja otac Mihajlo Smiljanić i brojni gosti, roditelji i deca, saznajemo iz Prosvjete Austrija.

Otac Mihajlo je blagoslovio skup i poželeo deci uspeh u novoj školskoj godini. Ambasador Rodić je u svojoj pozdravnoj reči pohvalio rad Prosvjetine škole i izrazio zadovoljstvo što Prosvjeta na taj način pozitivno promoviše i podržava očuvanje identiteta, kulture, tradicije, jezika i pisma naše dece u dijaspori.

Zamenica ministra Tanja Đaković je istakla da Prosvjetina škola u kojoj u Beču deca uče srpski jezik i ćirilično pismo je od izuzetnog značaja. Ona je ispred Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske uručila predsedniku Prosvjete Srđanu Mijalkoviću, školske knjige na ćirilici za školsku biblioteku.

"Ono što je u školici važno je da ona pokazuje jedinstvo Srba sa obe strane Drine, jer koliko je tu dece uz Srbije toliko ih je iz Srpske, a to jedinstvo ćemo i dalje negovati", rekao je Mijalković.

Tim pedagoga i deca Prosvjetine škole pripremili su prigodan program u kome su prisutni živo učestvovali i uživali. Mali hor Prosvjete je priredio mali koncert, đaci su se takmičili u recitovanju, a prikazan je i film o dosadašnjem radu škole koji je pripremila nastavnica Vesna Špirić. Učestvovali su i gosti iz prijateljskog udruženja Bambi, čija su dečica u narodnim nošnjama bila najviše fotografisana.

Ovogodišnja svečanost povodom početka školske godine održan je u okviru manifestacije Dani Srbije i Srpske u Austriji, koja je svečano otvorena dan ranije u Beču.

broj komentara 0 pošalji komentar