Književno veče sa Draganom Jakovljevićem u Cirihu

U subotu, 25. maja od 20 časova održaće se književno veče dr Dragana Jakovljevića u Zelenoj sali Volkshaus-a u Cirihu.

Pored autora, u programu će učestvovati Danijela Bjelica, sopran, Božica Boba Nedeljković etno izvođač, Selim Naki, akustičar kao i Udruženje srpskih pisaca Švajcarske.

Na književnoj večeri biće predstavljeno stvaralaštvo Dragana Jakovljevića i njegov životni put, od rodnog Kragujevca do Mađarske.

Program će voditi Violeta Aleksić i Tanja Radojević, a organizator događaja je Radio Krug.

 Književnik, novinar, profesor  

Dragan Jakovljević je rođen u Kragujevcu, živi i stvara u Budimpešti. Predaje grupu predmeta iz oblasti istorije srpske književnosti i kulture, na Filozofskom fakultetu državnog Univerziteta "Etveš Lorand", u glavnom gradu Mađarske.

Dve decenije radi za Srpske nedeljne novine, koje trenutno uređuje. Član je Udruženja književnika i Udruženja novinara Srbije.

Objavio sledeća književna dela: knjigu dnevničke proze "Peštarenja"; knjigu satiričkih zapisa "Tri praseta"; knjige eseja "Čajanka s ježevima", "Na drugi pogled", "Mimikrija kao sudbina"; romane "Džezvar" i "Isaija"; multimedijalnu zbirkupesama (DVD) „Naiđe trenutak"; knjigu pesama "Gost" i "Zrno ludosti"; knjigu poetske proze "Šapat vremena".

Njegova prozna dela i poezija prevođeni su na više jezika, a segmenti stvaralaštva uvršteni u gimnazijske udžbenike književnosti u Mađarskoj.

Redovni je učesnik zajedničkih i samostalnih književnih večeri u Srbiji i širom Evrope.

Dobitnik je više značajnih književnih i društvenih priznanja. Pored ostalog, dvostruki je uzastopni dobitnik pesničke nagrade "Zlatni Orfej" (Frankfurt), Velike povelje Udruženja književnika Srbije, Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice, Velike povelje Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije, Nagrade "Dragiša Kašiković" i drugih.

Sa ovogodišnjih, nedavno održanih Majskih susreta pisaca dijaspore u Franfurtu, kući se vratio sa još jednim Orfejem, ovog puta bronzanim. 

List koji uređuje nagrađen je Velikom poveljom Udruženja književnika Srbije, za pravovremeno i objektivno informisanje, očuvanje i popularizaciju srpskog jezika i ćirilice i jačanje veza Srba u Mađarskoj sa matičnom državom Srbijom.

Autor je brojnih naučnih radova iz oblasti književnosti, kulture i medija, objavljenih u stručnim časopisima.

Radio je kao novinar-dopisnik u Dopisništvu RTS-a u Kragujevcu i kao novinar i urednik u Radio-televiziji Kragujevac.

Osnovao je i uređivao regionalni "Nedeljni list".

Bio je aktivni član i sekretar Književne omladine Kragujevca. Po dolasku u Mađarsku, radio kao akreditovani dopisnik Novinske agencije FoNet, a zatim i kao izveštač RTS-a.

broj komentara 0 pošalji komentar