Pravoslavni Beč: Digitalni geoportal o istoriji Srba u Beču (1741-1918)

"Pravoslavni Beč" je digitalni geoportal o istoriji Srba u Beču (1741-1918) koji se realizuje u okviru Austrijske akademije nauka i koji će biti završen do kraja juna ove godine.

Pravoslavni Beč je digitalni geoportal o istoriji Srba u Beču (1741-1918) koji se realizuje u okviru Austrijske akademije nauka i koji će biti završen do kraja juna ove godine.

U Beču žive zajedno ili jedni pored drugih pripadnici različitih religija: rimo-katolički, evangelistički ili pravoslavni hrišćani, muslimani i Jevreji. Istraživački projekat Pravoslavni Beč se bavi jednim aspektom istorije i sadašnjeg trenutka pravoslavnih hrišćana, a posebno Srpkinja i Srba u Beču.

Polazna osnova projekta Pravoslavni Beč, koji se realizuje u okviru Austrijske akademije nauka, je proučavanje biografskih podataka i činjenica o pravoslavnim Srpkinjama i Srbima u Beču, posebno o značajnim ličnostima političkog, društvenog, privrednog i naučnog, kao i kulturnog života u periodu od 1741. do 1918. godine kao i o mestima njihovog stanovanja i delovanja u Beču, nekada glavnom gradu Habzburške monarhije.

Vođa projekta je dr Mihailo Popović iz Instituta za istraživanje srednjeg veka (vizantološko odeljenje) pri Austrijskoj akademiji nauka, a saradnik mu je Zlatan Stojadinović.

  Onlajn karta sa brojnim podacima

Pravoslavni Beč se sastoji od podaka o ukupno 300 poznatih ličnosti koje su živele u Beču od 1741. do 1918. godine, koji su podeljene u tri grupe:

- Čuvene srpske ličnosti iz oblasti nauke, istraživanja i književnosti koje su od značaja iz srpske, austrijske i međunarodne perspektive.

- Čuvene srpske ličnosti (plemići, državni činovnici, trgovci, umetnici itd) koje su, kao austrijski državljani, bili od značaja za istoriju Habzburške monarhije, a pre svega za grad Beč.

- Čuvene srpske ličnosti, pre svega srpski i turski podanici, koji su od značaja za srpsku istoriju.

Na posebnoj onlajn karti se mogu potražiti podaci o određenoj ličnosti: njena biografija, mesto stanovanja i fotografski materijal vezan za tu ličnost. Moguća je i alternativna navigacija, tj. bez prethodnog fokusiranja na neku određenu ličnost.

Ovakvo istraživanje je od velikog značaja za grad Beč između ostalog i zbog toga, jer o životu i boravku čuvenih Srpkinja i Srba u Beču sada svedoči samo mali broj spomen ploča u javnom prostoru.

Kooperacioni partneri na projektu Pravoslavni Beč su dr Rainer Simon, Austrian Institute of Technology, Grad Beč i Muzej grada Beograda.

Urađen je najveći deo posla, a u preostala tri meseca podaci će biti sistematizovani, a veb stranica će u prvoj fazi biti dostupna posetiocima na engleskom jeziku.

broj komentara 0 pošalji komentar