Dušu nisu ubili

To je naslov najnovije knjige Mire Lolić Močević koju predstavlja publici širom Srbije, Republike Srpske i rasejanja. Snimljen je i istoimeni dokumentarni film koji je preveden na engleski, nemački i francuski.

Srbija će biti večna, dok joj deca budu verna

Verno dete svoje otadžbine Mira Lolić Močević, samostalni urednik TV Republike Srpske, neumorni je putovođa na svim stradalničkim stazama srpskog naroda i njegove pravedne borbe za slobodu.

Malo je naroda u svetu kao srpski, koji je tokom prošlog veka doživeo takvo stradanje, torturu, unijaćenje, razaranje i uništavanje istorijskih i kulturnih dobara. Mirina je svaka tv emisija, film i napisana knjiga živi spomenici srpskog stradanja u 20. veku.

Mira Lolić Močević snimila je nekoliko stotina izjava stradalnika sagovornika i dokumentarne serijale: „Put do slobode", „O Velikom ratu", „Stan Neretvo", „O stradanju Srba u dolini Nertve", „Naše je da pamtimo", „O stradanju Srba u dolini Une", „Svjedočim", „O stradanju u Potkozarju", i filmove: „Nina", „Triptih o Srpskoj", „Zakletva", „Zločin nad zločinima".

Shvatila je Mira da trpljenje nevolja srpskog naroda nije razlog da o njima ne progovorimo i znala je da je to nasušna potreba naših dana. Mira se postarala i da upozna Srbe i sa njihovim duhovnim dobrom i da nas upozori da ne budemo samo skitnice u bespućima zaborava. Raširila je svoje srce i u njemu su se bez tesnote smestile na stotine ispovesti tragičnih srpskih sudbina.

Dok su mnoge njene kolege našle utočište u zaboravu srpskog stradanja, Mira je tumarala po zamagljenoj istini i nepreglednim putevima onih koji su do detalja razradili proizvodnju istorije.

Stranice knjige Dušu nisu ubili ispisane su u znak poštovanja prema svim srpskim civilima ubijenim u ratovima. U knjizi je bezbroj priča i o dečjim stradanjima.

U recenziji književnika i novinara Mihaila Orlovića o knjizi Dušu nisu ubili piše:

„Ništa na svijetu ne može opravdati nijednu kap dečje suze, a kamoli potoke suza i krvi koji su tekli u Jasenovcu, Gradini, Garavici, Šušnjaru, hercegovačkim jamama i ko zna kuda sve. Vode svih rijeka, kao što reče Eshil, ne mogu isprati ruke krvave od zločina.

Knjiga je pisana jednostavno i direktno, onako kakva su bila i kazivanja sudionika događaja...

Knjiga je ne samo spomenik na stradalnički vijek, već i pouka za nove generacije... ona predstavlja i kamen na savjest odgovornih za zločine".

Mira je uradila brojne emisije, reportaže i dokumentarne filmove koji su nagrađivani na domaćim i međunarodnim festivalima. Autor je knjiga: „Put u Svetu zemlju", „Čuvari Kosmeta", „Vezuj konce za nebo", „Duhovno blago", i svjedočenja u dečjim logorima u NDH „Zločin nad zločinama".

broj komentara 0 pošalji komentar