Predstavljanje knjige "Autonomna priroda zla" Jelene Delibašić

RTS klub i IK "Prometej" iz Novog Sada pozivaju vas na predstavljanje knjige "Autonomna priroda zla", Jelene Delibašić, u petak, 11. oktobra 2019. godine, u 12 časova.

Pored autorke, o knjizi će govoriti prof. dr Dragan Simeunović i Zoran Kolundžija, urednik IK "Prometej" iz Novog Sada.

Iz rezimea:

Svedeno, reč je o onome što bi trebalo da bude, ali, jasno je da, iz nekog razloga, najizvesnije iz razloga nedovoljne prosvećenosti u biti čoveka, još uvek ne biva, a to je - kolektivna metanoja individualnog zla, svakako intelektualna, ali i ne manje važna, emocionalna, uz to i duhovna; dakle, ne mistifikacija markantnosti zla, već poimanje ideološkog komfora zla, izuzetno, kao društvene pojave, veoma kompleksne, zahtevne i, nadasve, varijabilne, koju je znatno teže pojasniti u odnosu na ma koju prirodnu pojavu, unapred uslovljenu etidama pretpostvljenih joj zakonitosti ili doktrina.

Utom je veoma značajno razmotriti i upitanost razumevanja i prihvatanja religije savremenog čoveka u savremenom svetu - da li ostati dosledno poslušan i poštovati religiju na distanci, kao religiju dogme, ili je razmevati i usvajati suštinski, kao filozofiju života? (prihvatanje da su život i smrt nedeljivo Jedno, kao prirodni sled i kao jedinstvo)

Važno je ne zapostaviti zlo, u domenu analize. Zlo je činjenica koja određuje život čoveka i njegovo trajanje. Otuda i smisao u samoj simbolici naslova glavne teme, kao i neminovni arhetipski sled, interslika i prvi otisak predstavi i senki u njenom podnaslovu, bez kojih, in extenso, nije moguće razumeti integrisanost i uspešnost veoma zahtevno pretpostavljene nam i, nadasve, ozbiljno osmišljene, naučne podceline.

Iz pogovora:

Ovaj, u najboljoj tradiciji metafizike sačinjen briljantni i nadahnuti ogled o transcendentalnoj prirodi zla, ne otvara toliko pitanje odgovornosti čoveka, već mogućnosti njegovog spasenja. Kao takav, on sam sobom predstavlja instrument u borbi da ne samo spoznamo prirodu zla, već i da ga preobličimo iznutra, što je vredno ne samo pažnje, već i pohvale, kada znamo da su se mnogi blistavi umovi zadovoljili aurom dobra nad zlim, što u krajnjem nije drugo do jedan oblik, mada prikrivene, ipak, superiornosti.

Dragan Simeunović

Dobro došli!
RTS klub
Zgrada Radio Beograda, Hilandarska 2 (ulaz iz Svetogorske)

broj komentara 0 pošalji komentar