Dečja pesma Evrovizije

Dečja pesma Evrovizije je međunarodno muzičko takmičenje u organizaciji Evropske radiodifuzne unije (EBU) namenjeno deci uzrasta od 9 do 14 godina. Pravo učešća imaju zemlje članice EBU a od 2015. godine takmičenju se priključila i Australija. Srbija je do sada deset puta učestvovala na „Dečjoj pesmi Evrovizije“ a potvrdila je i učešće i ove godine. Junior Eurovision Song Contest  biće održano 24. novembra u Gljivicama, u Poljskoj.

Istorijat televizijskog izbora za najlepšu pesmu Evrope počinje 2003. godine kada je u Kopenhagenu održano prvo takmičenje za „Dečju pesmu Evrovizije" - Junior Eurovision Song Contest.

Forma i pravila takmičenja osmišljeni su po uzoru na izbor za Pesmu Evrovizije. Odabir najbolje  kompozicije i nastupa vrši se prikupljanjem glasova nacionalnih žirija zemalja učesnica takmičenja i gledalaca koji glasaju on line. Upravo ovo glasanje putem interneta je karakteristika koja razlikuje tzv."Dečju Evroviziju" od „velike".

Pobednik prvog takmičenja 2003. godine bio je predstavnik Hrvatske, Dino Jelušić sa pesmom „Ti si moja prva ljubav" a za najbolju naredne godine proglašena je Marija Izabela iz Španije. Godine 2005.  pobedu je odnela Ksenija Sitnik iz Belorusije, 2006. prvo mesto pripalo je predstavnicama iz Rusije dok je naredne godine ponovo slavila Belorusija. Gruzijska grupa „Bzz" osvojila je najviše poena na takmičenju u Limasolu (Kipar) 2008. godine, a narednih godina na listu pobednika upisali su se i predstavnici Holandije, Jermenije, Gruzije, Ukrajine, Malte i Italije. Godine 2015. godine pobeda je još jednom otišla u ruke predstavnice Malte a 2016. najboljom je proglašena pesma „Mzeo" u izvođenju Gruzijske predstavnice Mariam Mamadašvili. Pre dve godine u glavnom gradu Gruzije pobedila je Polina Boguševič iz Rusije, a prošle godine u Minsku, najviše poena imala je Roksana Vegiel iz Poljske.

Od 2006. godine „Dečja pesma Evrovizije" se emituje uživo i na zvaničnom sajtu takmičenja. 

broj komentara 0 pošalji komentar