Poznato 16 finalista 58. Evrosonga

Po završetku prvog polufinala "Pesme Evrovizije" poznati su izvođači i pesme iz 16 zemalja koje će se takmičiti u finalu. Posle drugog polufinala, najboljih deset pesama pridužiće se ovoj grupi i 18. maja će Evropa moći da bira kojoj će, od 26 kompozicija dodeliti titulu pobedničke pesme 58. Evrosonga.

Deset finalista iz prvog polufinala su : Moldavija, Danska, Litvanija, Rusija, Irska, Belgija, Estonija, Ukrajina, Belorusija i Holandija.

Od  "Pesme Evrovizije" 2008. u Beogradu, organizatori takmičenja uveli su tri takmičarske večeri : dva polufinala i jedno finale.  Evropska radio- difuzna unija je zbog sve većeg interesovanja za takmičenje morala da uvede dve polufinalne večeri, u kojima je svako morao da na svoj način izbori mesto u finalu. Dakle, bez obzira koje su mesto osvojile prethodne godine, svaka zemlja učesnica od tada mora prvo da prođe jedno od dva polufinala.

Pravo direktnog učešća u finalu imaju samo članice "Velike petorke" i predstavnik zemlje domaćina.

Velika Britanija, Španija, Italija, Francuska i Nemačka smatraju se državama- osnivačima "Pesme Evrovizije". To su zemlje koje i najviše podržavaju ovaj veliki evropski muzički projekat i zato se njihova grupacija zove "Velika petorka".  Članice- predstavnici ne moraju da prolaze kvalifikacije i  takmiče se direktno u evrovizijskom finalu.

Čuvena britanska pevačica Boni Tajler, predstavljaće Veliku Britaniju ove godine u kojoj ostrvska država beleži 56. učešće na Evrosongu.

Španski predstavnici ove godine su trio ""El sueño de Morfeo", Nemački takmičari biće grupa "Kaskada" a  Amadin Buržua pevaće za Francusku. Pobednik ovogodišnjeg festivala "San Remo", Marko Mengoni braniće boje italijanske zastave.

Prema pravilima "Pesme Evrovizije" i predstavnici zemlje- domaćina takmičenja takođe  nastupaju tek u velikom finalu. Tako će u subotu za Švedsku pevati Robin Šernberg, pobednik festivala "Melodifestivalen" koji je i jedan od najvećih nacionalnih evrovizijskih izbora u Evropi.

Posle drugog polufinala, biće poznato još deset pesama- predstavnika zemalja koji će se, zajedno sa navedenih 16, boriti za naklonost publike i žirija u finalu.

Osim prestižne titule pobednika najdugovečnijeg i najpopularnijeg evropskog muzičkog takmičenja,  izvođači dobijaju i ručno izrađeni trofej "Pesme Evrovizije" od stakla, koji je prvi put promovisan 2008. godine kada je domaćin bio Beograd.

broj komentara 0 pošalji komentar