Blog Željka Joksimovića: Dnevnik iz Bakua (7)

Takmičenje lakih nota, parada kiča, plahovita i banalna, televizijski šou za jednu noć... Sve ovo jesu rečenice kojima bi mnogi predstavili Pesmu Evrovizije, pogotovu oni koji se ne ubrajaju u njene fanove. Ipak, čak i najjači kritičari priznaće joj bar tri činjenice: traje više od pola veka uprkos usponima i padovima u muzičkom kvalitetu, gledaju je milioni kraj televizijskih ekrana svake godine, fabrika je novih pesama i pozornica mladih muzičara koju posle višemesečne euforije prežive oni - najjači.

U tri reči: Evrovizija je biznis- i surov i fer u isti mah. Takozvana „evrovizijska nedelja" - sedmica koja prethodi finalu, zvanično je počela u ponedeljak, danas je na programu prvo takmičenje. Za većinu predstavnika od ukupno 42 zemlje učesnice u Azerbejdžanu biće to međunarodni debi i prvi nastup pred tako brojnom televizijskom publikom.

Danas će se predstaviti Crna Gora i moj kolega Rambo sa pesmom „Euro- nero" koja je izazvala pažnju i u Srbiji koliko zbog njega lično toliko i zbog originalnog spota za pesmu. Od Ramba se nekako baš takva promocija i očekivala- u njegovom je duhu. Posle Crne Gore nastupiće Island, Grčka, Letonija, Albanija, Rumunija, Švajcarska, Belgija, Finska, Izrael, San Marino, Kipar, Danska, ruske „babuške" koje su mešu favoritima, Mađarska, Austrija, Moldavija i Irska. Najbolji će ići dalje, u finale, baš kao i najbolji u našoj grupi, u četvrtak 24. maja.

Sva očekivanja, nadanja, snovi- smešteni u par sati televizijskog programa. Tačnije u tri minuta - za samo nekolicinu šest i- kraj. Samo jedan od nas nosiće titulu pobednika, samo jednom od nas sledi ta čast da u pobedničkim prednostima uživa naredne godine. I da, naravno, da u svojoj zemlji organizuje naredno izdanje Pesme Evrovizije.

Veoma sam srećan što smo u nedelju popodne imali priliku da organizujemo žurku dobrodošlice za sve naše prijatelje u Bakuu. Za ovu omogućenu priliku zaslužna je naša ambasada u Azerbejdžanu, a pored brojnih učesnika Eurosonga, ugostili smo i diplomatska predstavništva iz preko 30 zemalja, kao i ljude iz Srbije koji rade u Azerbejdžanu.

U prijatnoj atmosferi u Hiltonu održali smo i polučasovni koncert sa mojim najvećim evrovizijskim hitovima (Lane moje, Lejla, Nije ljubav stvar) ali i dve narodne srpske pesme. Žurka je protekla u baš dobrom raspoloženju, na ju-tjubu možete da je i pogledate,i svi su bili jako zadovoljni kako je to ispalo. Veče smo završili u restoran na 25. spratu našeg Hotela koji se rotira i tako pruža pogled na veličanstveni Baku. Trenutak u noći za razmišljanje. Prizor koji svakome želim da vidi.

Do sutra,
vaš Željko

  

broj komentara 0 pošalji komentar