Blog Željka Joksimovića: Dnevnik iz Bakua (5)

Jedna od brojnih čari Evrovizije je dobra energija i pozitivna atmosfera koju uoči samog takmičenja stvaraju mladi, opušteni ljudi iz cele Evrope. Taj osećaj pravog ritma u vazduhu, i veselog, je nešto što nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Priznajem, iako iskustva imam, ove godine se gotovo kao dete radujem i zvaničnom početku ove manifestacije. I to zbog večerašnjeg, kažu za Ginisovu knjigu rekorda, vatrometa, koji će povodom otvaranja upriličiti domaćini.

Sve delegacije, ukupno 42, prošetaće crvenim tepihom na svečanom otvaranju 57. Eurosonga. Žurka dobrodošlice, tradicionalna, prilika je da se svi okupimo zajedno, razgovaramo, uživamo i u isto vreme odmerimo snage, konkurenciju... Vrhunac ovogodišnje žurke biće vatromet koji će, kako je najavljeno biti dugačak 5 kilometara.

Azerbejdžanci zaista nisu niučemu štedeli, a imaju želju i mogućnosti da za ovu priliku sve naprave grandiozno, velelepno, čarobno. I dvoranu u kojoj se održava takmičenje, Kristalnu, završenu za samo nekoliko meseci uprkos uzdržanosti mnogih u ambiciju, i scenu, i još mnogo toga. Sve je ovde ogromno...I večeras svakako će biti reprezentativna dobrodošlica, verujem da će to biti ona o kojoj će se dugo pričati u ovom svetu.

Prema mojim saznanjima, do sada su uložili više od 50 miliona evra, što je do sada najviše koliko je neko uložio u organizaciju. Možda i više. Tvrde da će im se sigurno isplatiti, a moja ocena je da već jeste. Za ovu zemlju danas znaju svi na planeti, prijateljstva stečena ovde i sada obeležiće celu jednu generaciju. Takve stvari nemaju cenu. A, kako bi rekli u biznisu, benefite će videti u godinama koje dolaze. Azerbejdžan je predivan i osim za naftaše, sasvim sigurno postaje ozbiljna turistička destinacija.

Mi u timu obazrivo raspolažemo sa sredstvim, ali uz prave prijatelje ovde i u Srbiji uspećemo da priredimo i žurku za našu delegaciju, sutra u hotelu »Hilton«, u kome smo smešteni. Pripremamo se i za taj događaj na kome očekujemo brojne evrovizijske prijatelje, ali i sve one privrednike iz Azerbejdžana koji već, ili planiraju u budućnosti da sarađuju sa našom zemljom. Ovde sve nas iz Srbije zaista, sa posebnom dozom ljubaznosti prihvataju. Spoljlno-politički i ekonomski odnosi između naše dve zemlje, aktivni poslednjih godina, ostavali su ogromnog traga. Azerbejđžanci znaju za Srbiju, vole nas i lepo je osećati to u svakom trenutku boravka ovde.

Vaš Željko,

 

broj komentara 0 pošalji komentar