Blog Željka Joksimovića: Dnevnik iz Bakua (2)

Jedno od najčešćih pitanja koje sam dobijao poslednjih meseci je šta me je to privuklo da ponovo, četvrti put u karijeri, odlučim da se takmičim na Pesmi Evrovizije. Razlog je u stvari jednostavan- Evrovizija zaista ima nešto magično u sebi. Uvek ista i uvek drugačija.

Sa jedne strane ova manifestacija, izbor za „najlepšu pesmu Evrope", traje više od pola veka, pa taj element tradicije unosi i veliku dozu poštovanja pravila, otmenosti i dostojanstva kod svih onih koji su njen deo, bilo u organizaciji, bilo kao izvođači. Sa druge strane, Evrovizija je svake godine drugačija, nova, uvek moderna. Potpuno neočekivano, od dolaska u Azerbejdžan, uspomene na Istanbul 2004, Atinu 2006, Beograd 2008. jedna za drugom naviru u mom sećanju.

Sve je toliko drugačije, a opet nekako i isto. Iskustvo koje sam proteklih godina stekao na različitim evrovizijskim pozornicama je svakako od neprocenljive važnosti i za mene lično i za moj tim, ali je neverovatna i činjenica koliko su se stvari promenile. Pesma Evrovizije- danas u egzotičnom, orijentalnom i u isto vreme evropskom Azerbejdžanu. ..Na granici Istoka i Zapada.... Zaista je jedinstven osećaj ponovo se naći na evrovizijskoj pozornici i to u Bakuu, koji u isto vreme podseća na Sidnej, odnosno Bankok, a kažu da će ga u najskorijoj budućnosti zvati i „novi Dubai". Svetska metropola. Sa nadasve ljubaznim ljudima koji se po gostoprimstvu mogu porediti sa nama.

Samo takmičenje u produkcijskom smislu je doživelo neverovatan pomak, posebno u odnosu na Istanbul pre osam godina. Organizacijski takođe. Činjenica je da domaćini nisu žalili sredstva, a pri tome su ih i imali na raspolaganju, tako da je sve velelepno i raskošno u Bakuu što je u funkciji ili za evrovizijsku namenu. Grad zaista odiše evrovizijskim duhom.
Danas evrovizijski, sutra možda i olimpijski jer je i grad kandidat za organizaciju Olimpijskih igara 2020. godine, Baku je sasvim sigurno - grad budućnosti. 

Jedna pobeda, dueta Eli i Niki omogućila je ovoj divnoj zemlji,Azerbejdžanu, jedinstvenu mogućnost da Evropi pokaže bar deo svoje bogate kulturne baštine i prvi put u svojoj 20 godina dugoj istoriji kao nezavisna država, bude domaćin jednom međunarodnom događaju ovakovisokog ranga.

Svi u delegaciji Srbije smo ispunjeni ponosom jer u svakom susretu sa žiteljima ove zemlje osećamo koliko su odnosi između naše dve zemlje uspešni i kvalitetni. U tome je sigurno ulogu odigrala i naša ambasada koje je otvorena prošle godine u samom centru Bakuua. Večeras u organizaciji ambasadora Njegove ekselencije Zorana Vajovića i u prisustvu diplomatskog kora Azerbejdžana i medija imamo prijem kome se unapred radujem. Već sutra ću utiske sa ovog događaja podeliti i sa vama.

Vaš Željko,

broj komentara 0 pošalji komentar