Politika ponovo umešala prste, Ukrajina zabranila pevačici učešće na „Evrosongu“

Sa pesmom „Sajren song“ pevačica Maruv je u subotu osvojila prvo mesto na ukrajinskom izboru predstavnika za „Pesmu Evrovizije“, ali je njen nastup povučen iz programa nacionalne televizije.

Kao pobednica nacionalnog takmičenja, Maruv je sa ukrajinskom nacionalnom televizijom  trebalo da sklopi ugovor prema kojem se obavezuje da bude kulturni ambasador Ukrajine i da u svetu predstavlja ne samo njihovu muziku, već i stavove ukrajinskog društva.

Pevačici je dat rok od 24 sata za potpisivanje ugovora koji joj privremeno zabranjuje da nastupa u Rusiji, prenosi Slobodna Evropa.

Razgovori su u ponedeljak prekinuti, a nastup Maruv, čije je pravo ime Ana Korsun je otkazan. Ona je, međutim, izjavila da je spremna da otkaže sledeću turneju u Rusiji, ali da ostale odredbe ugovora smatra cenzurom.

„Ja sam državljanka Ukrajine, plaćam poreze i iskreno volim Ukrajinu, ali nisam spremna da se ljudima obraćam sloganima, pretvarajući svoje učestvovanje na takmičenju u promociju našim političarima. Ja sam muzičarka, a ne palica za bejzbol na političkoj sceni“, napisala je Maruv na svom nalogu na Fejsbuku.

Maruv, čija pesma na Jutjubu ima 6,8 miliona pregleda, dodala je i da zahvaljuje svima koji su verovali u nju i zamolila ih je da prihvate ovu situaciju i ne idu putem sukoba.

Prema pravilima „Evrovizije“, emiter mora osigurati nepolitičku prirodu takmičenja.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. apr 2019, 13:37) - Aotearoa [neregistrovani]

Ona je dokazala da ima principe,

sto je svakako za pohvalu, sada je na red da organzatori Evrovizije pokazu da nemaju dvojne standarde !

(utorak, 26. feb 2019, 16:31) - R.S.K_Benkovac [neregistrovani]

Stefane@

Objasni majkane sta si procitao u tekstu? Ova sto se "pojavila" upravo je susta suprotnost onima iz 90tih,ona nece da sa njom manipuliraju politicari i sire svoju propagandu preko njenih ledja. Cuj hoce da potpise ugovor o zastupanju njihovih interesa,to je ta demokratija koja se uvodi u nesretne zemlje. Ako nisi sa nama nisi podoban..svaka cast.

(utorak, 26. feb 2019, 16:15) - anonymous [neregistrovani]

10te

Pored olimpijade svake cetiri godine mnogim "velikim" nacijama jedina prilika da se godisnje razmasu i pokazu zastavu. Zato i pristupaju tako "pedantno".

(utorak, 26. feb 2019, 15:30) - Stefan [neregistrovani]

90te

Jel neko primetio da cim pocne rat u nekoj zemlji kulltura postane nekultura a pojave se ovakve ko iz 90tih ? :D

(utorak, 26. feb 2019, 14:29) - anonymous [neregistrovani]

Da li je bas tako

''Prema pravilima „Evrovizije“, emiter mora osigurati nepolitičku prirodu takmičenja.'' Pa kako misle onda poslati politickog predstavnika? Ipak mislim da je njima zbog promocije anti-ruskih stavova sve dozvoljeno, kao i do sada. Da ima reda i zakona u Evroviziji sad bi ih diskvalifikovali zbog ovog dogadjaja.