Квиз "ТВ Слагалица"

ТВ Слагалица је феномен који траје већ 24 године. Емитује се сваког дана од 19:00 на Првом програму РТС-а и достиже рејтинг без конкуренције. До краја 2017. године биће емитована 6823. епизода.

У игри „слагалица" састављено је близу 15.000 речи, исто толико појмова у игри „асоцијације", а толико је и решених задатака у игри „мој број". У игри „корак по корак" откривено је готово осам хиљада појмова, а у игри „ко зна, зна" постављено 55.000 питања из опште културе и информисаности.

 

О пријављивању за учешће у квизу

Такмичар у квизу ТВ Слагалица може да се постане на два начина:

- ако се попуни пријава коју објављују енигматски часописи и

- ако се попуни један од три понуђена теста и пошање на мејл slagalica@mail.com.

Тестове можете преузети овде: тест пријава 1тест пријава 2тест пријава 3.

 

О садржају квиза и правилима игара

Квиз „ТВ Слагалица" садржи шест игара: слагалица, мој број, корак по корак, скочко, ко зна, зна, асоцијације.

Реч је о забавној и поучној емисији у којој се динамично, у времену од двадесетак минута, смењују игре слова, бројки, општег знања, брзине, досетљивости, логике.

Слагалица: од понуђених дванаест слова састављају се најдуже речи у складу са српским књижевним језиком. Свако слово вреди један бод.

Мој број: комбинацијом понуђених бројева, а уз помоћ четири основне рачунске операције, тражи се тачно или најближе решење за задати број. Успешно решен задатак вреди 10 бодова.

Корак по корак: постепено, у седам корака, отварају се поља која воде ка задатом појму. Решење задатка вреди највише тридесет, с најмање пет бодова.

Скочко: логичком комбинацијом шест различитих знакова, у шест покушаја, решава се њихов задати распоред. Успешно решен задатак вреди највише двадесет, а најмање десет бодова.

Ко зна зна: садржи десет питања из десет области опште културе и информисаности. Тачан одговор вреди десет бодова, а за нетачан се одузима пет бодова.

Асоцијације: отварањем поља са појмовима размештеним у четири колоне тражи се коначно, задато решење. Успешно решавање задатка вреди највише 34 бода.

 

О такмичарима, нивоима такмичења и наградама

У квизу „ТВ Слагалица", за 24 године постојања, учествовало је више од 4.000 такмичара различите старосне доби и образовања. Најмлађи такмичар имао је шеснаест година, а најстарији седамдесетак. У такмичењу су учествовали ђаци, професори, радници, лекари, инжењери, машиновође, предузетници....

Такмичење у „ТВ Слагалици" одвија се по циклусима. Сваки циклус има 61 емисију. Принцип такмичења је куп систем.

Првих четрдесет емисија квиза јесу квалификације за четвртфинале. Један такмичар може да има највише седам победа у низу.

У четвртфиналу се такмичи осам најуспешнијих учесника. Од њих се формирају четири пара која се надмећу у по две емисије.

Од четири победника са тог нивоа такмичења формирају се два полуфинална пара. Такмичење у полуфиналу одвија се у по три емисије.

Победници полуфиналних сусрета сусрећу се у четири финалне емисије које одлучују о пласману за прво и друго место.

Њихови полуфинални парови боре се за треће место у три епизоде квиза.

Сви такмичари у „ТВ Слагалици" освајају награде. У квалификацијама за четвртфинале то су вредна издања домаћих издавачких кућа.

Осам најуспешнијих такмичара осваја додатне робне и новачане награде, а победник, вицешампион и трећепласирани и туристичка путовања.