„Треба учити од Немањића“

Рађање српске краљевине, прва драмско-играна телевизијска обрада периода стварања династије Немањић, почеће да се емитује на РТС-у последњег дана ове године. „Мало знамо о Немањићима, а можемо много да научимо од њих, можемо да научимо шта све неко ко је мудар и храбар може да уради у 200 година“, каже генерални директор РТС-а, Драган Бујошевић.

Више од 70 локација у Србији и Републици Српској, 222 глумца и око 2.700 каскадера и статиста било је потребно за стварање приче о почецима династије Немањић. Аутори најављују серију која не личи на стране продукције јер је прича наша и аутентична.

„Очекујемо изузетно велико интересовање публике која до сада није имала прилике да се путем драмске литературе, телевизијске драмске литературе упозна са нашом историјом, с почетком стварања српске државе са великим узлетима, заносима, посрнућима, страстима, греховима, гресима“, каже сценариста, Гордан Михић.

Радио-телевизија Србије се на овај начин враћа продукцији великих документарно-играних програма. До сада није рађена серија о Немањићима, а намера наше куће је и да се настави с трагањем кроз српски средњи век.

„Мало знамо о Немањићима, а можемо много да научимо од њих, можемо да научимо шта све неко ко је мудар и храбар може да уради у 200 година. Сасвим сам сигуран да је Немањићима било теже него нама последњих 30-ак година, али су они успели да направе нову државу, културу и цивилизацију“, истиче Драган Бујошевић, генерални директор РТС-а.

Глумачка, продукциона и екипа сарадника немају дилему да ли ће се публици допасти оно што су стварали претходних пет месеци.

„Први пут сам радила у ствари тако једну ствар, неки историјски лик и мислим да има и своје предности и своје мане, али са нестрпљењем чекам како ће то изгледати јер чини ми се да има све услове да буде заиста добро“, сматра глумица Дубравка Мијатовић.

Ова серија, додају историчари, неће бити историјска читанка, али су костими, литургијски обреди, декор, оружје, инсигније онакви какви су заиста били на двору Немањића.

„Мислим да је створена једна добра ситуација, једна добра атмосфера у којој постоји могућност да се почне са прављењем нечега што гледамо рецимо на каналу Хистори, дакле нека комбинација документарног и играног“, објашњава историчарка Смиља Марјановић Душанић.

Глумци и статисти су током снимања серије носили и аутентичне реплике оружја, оклопа, шлемова. Све то на температурама које су у почетку биле испод нуле па до 40 степени, колико је било током снимања завршних кадрова.

Остали аутори: Биљана Радуловић
број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 20. дец 2017, 20:43) - anonymous [нерегистровани]

Studenica

Studenica

(понедељак, 14. авг 2017, 10:07) - anonymous [нерегистровани]

Тертерије

@Treba se okrenuti buducosti!

Погледајте Ви ипак прво серију, па да нешто мало научите. Аутокефалност СПЦ добијена од папе!?!?! Па што је свети Сава, који није хтео да чује за папу и католичинство, поново крунисао Стефана Немањића Првовенчаног по православном обреду? И да Вам још нешто саопштим - католичанство није религија пријемчива за словенску душу. Сви Словени који су примили католичанство изгубили су своје основне каратеристике - широкогрудост, отвореност, веселост и љубав према слободи и животу. Православље је вера слободе, ширине, а не слепе послушности према ауторитету и мрачњаштву.

(понедељак, 14. авг 2017, 09:45) - Vlado [нерегистровани]

Figura

Sa kojeg je manastira uzeta ova figura ptice?

(понедељак, 14. авг 2017, 06:19) - anonymous [нерегистровани]

Re: Treba se okrenuti budućnosti

Bez prošlosti nema ni budućnosti...a bez znanja ostaje samo glupost, poput te...

(понедељак, 14. авг 2017, 05:43) - Петар Јараковић [нерегистровани]

jarakovicpetar@yahoo.com

Дали Ви не знате или сте тендециозни?

(недеља, 13. авг 2017, 23:36) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Svaka cast RTS-u na poduhvatu. Serija deluje ozbiljno uradjena sa dobrom pricom i prilicno realisticno. Odlican potez Javnog servisa da uradi ovako nesto. Slazem se i sa Bujosevicem da treba uciti i izvlaciti pouke iz proslosti. Treba uciti i kako se treba i kako ne treba ponasati. Nemanjici su bili dinastija koja je Srbiju konacno ucrtala na mapu Evrope uprkos mnogim teskocama.

(недеља, 13. авг 2017, 23:13) - anonymous [нерегистровани]

Treba se okrenuti buducosti!

Da nije Nemanjicima bilo pape, nikad krunu ne bi dobili, a SPC autokefalnost!