„Немањићи“ доносе причу о рату, романси, легенди...

Завршено је снимање историјско-драмске игране серије „Немањићи – рађање краљевине“, највећег пројекта наше куће који се тематски бави средњим веком. Све је почело 2015. године објављивањем анонимног конкурса РТС-а за драмско-играну ТВ серију о династији Немањића.

Одабран је сценарио Снови, испоставило се, Гордана Михића. Уследиле су опсежне припреме. Прва клапа пала је 15. марта ове године надомак манастира Студеница, а последња 10. августа у Добановцима.

Путевима Немањића бројна глумачка и техничка екипа заустављала се на 230 аутентичних локација.

Глумац Младен Нелевић, који у серији Немањићи – рађање краљевине тумачи лик Стефана Немање, каже да је било лако радити са добро организованом екипом и са добрим сценаријом.

„Трудио сам се да од Стефана Немање направим обичног човека, који има своје проблеме породичне, државне. И сам сценарио и језик нуде једноставност, нисмо били затрпани неком важношћу те теме и да носимо поред наших задатака глумачких то бреме важности и значајности, него смо се трудили да направимо обичне људе са емоцијама, проблемима“, објаснио је Нелевић.

Главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а Небојша Брадић открива шта све доноси прича о српској средњовековној држави: „Политичку димензију, личну драму, братоубилачки рат, романсу, легенду – све оно због чега ће различите генерације телевизијске публике пратити ову серију. Наша намера је да наставимо да трагамо кроз српски средњи век и верујемо да ће уз добар пријем публике и уз начин на који ћемо ми то припремити у наредним годинама бити исто овако великих и важних прилика.“ 

Како се стварала српска држава и црква, публика ће видети кроз 12 епизода. Премијерно емитовање прве планирано је крајем године.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. авг 2017, 18:31) - anonymous [нерегистровани]

Prošlost-budućnost

Za svaku pohvalu je projekat nove TV serije Nemanjići/ stvaranje kraljevine.Gledali smo turske, španske i kojekakve belosvetske serije, koje su samo našu omladinu udaljile od naše istorije i tradicionalnih vrednosti.Jer, narod koji ne poštuje svoju ptošlost ne zaslužuje ni budućnost!Pozdrav za celu filmsku ekipu u ovom projektu.

(недеља, 13. авг 2017, 12:01) - Vlado [нерегистровани]

Ornament

Ornament na panelu iza je iz Studenice ili s nekog drugog manastira?

(субота, 12. авг 2017, 22:51) - anonymous [нерегистровани]

Turske serije

su puno prirodnije i bolje od, recimo, Španskih i mesksičkih sapinuca. U tur serijama nema golotinje i nema previše glamura.
Turci su više, istorisjki gledano, vezani za nas, nego Nemanjići! To je ironija!

(субота, 12. авг 2017, 21:52) - Vlado [нерегистровани]

Veb

Napravite zvanican veb sajt serije sa biografijama likova, istorijskim podacima, mapama...

(субота, 12. авг 2017, 20:08) - srba [нерегистровани]

srbonjub

napokon se neko seti da snima serije srpskoj istoriji da ne gledamo vise turske serije i njihove junake