Трећа јавна расправа о језику и писму на РТС-у

У Сомбору је одржана трећа јавна расправа "Језик и писмо на Јавном медијском сервису и програмски садржаји РТС-а".

Град са већинским Србима, али и двадесет националних мањина и исто толико језика, био је место где је организована последња расправа за ову годину.

Председник Програмског савета РТС-а каже да су и претходне и ова расправа показеле да је наша кућа "станиште доброг говора и језика".

"И да је обавеза свих запослених на Јавном сервису, пре свега новинара, водитеља, спикера, лектора и осталих да негују те вредности и непрестано подижу лествицу језичке политике и културе говора", каже Миливоје Павловић.

Колеге из наше куће у уводном излагању упознале су присутне са језичким стандардима који се негују на радијским и телевизијским програмима.

Тони Бедалов говорио је о извештавању о националним мањинама, као и искуству дописника из мултинационалне Суботице, а домаћини су расправу искористили да скрену пажњу Јавном сервису да Западнобачки округ са скоро 200.000 грађана заслужује своје дописништво.

"До сада смо се осећали на неки начин занемарени, можда недовољно видљиви. Надамо се да ће поред ове посете РТС-а, оно утицати и на већу видљивост наших програма, наших манифестација, туристичке понуде, културно-историјског наслеђа, али и бројних примера добре праксе коју град Сомбор може да пружи", каже Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора.

У расправи су учествовали грађани, удружења, организације и институције, а након анализе предлога и примедаба учесника, Програмски савет доставиће генералном директору и Управном одбору извештај и препоруке за унапређење садржаја РТС-а.

Остали аутори: Милан Срдић
број коментара 0 Пошаљи коментар