Јавна расправа у Таковској, РТС на бранику стандардног језика

У Галерији РТС одржана је друга јавна расправа "Језик и писмо на јавном медијском сервису РТС и програмски садржаји РТС".

Циљ јавне расправе о програмским садржајима Јавног медијског сервиса је да афирмише начела језичке политике, анализира праксу и укаже на средства којима се она могу унапредити и очувати у нашој мултикултуралној и вишејезичној заједници.

"Ова расправа показала је да у Радио-телевизији Србије постоји свест о одговорности за квалитет говорне комуникације са милионским аудиторијумом и да се новинари, водитељи, уредници, спикери и остали запослени у Јавном сервису придржавају стабилних начела језичке политике", рекао је проф. др Миливоје Павловић, председник Програмског савета РТС-а.

У уводном излагању Мирјана Блажић, помоћник главног и одговорног уредника Првог програма Радио Београда, истакла је језичке стандарде који се негују на четири радијска програма наше куће, док су уредник Наташа Мијушковић и лектор Јелена Дубајић Пантић говориле о искуству рада у Информативном програму.

У расправи су учествовали грађани, удружења, владине и невладине организације и институције заинтересовани за програмски садржај РТС-а.

"РТС је остао последњи на бранику стандардног језика какав бисмо желели да постоји. Имам утисак да су се сви други медији опустили и препустили свакодневном језику и свакодневном говору", истакао је лингвиста Влада Ђукановић.

У Сомбору ће 7. децембра бити одржана завршна јавна расправа, а након анализе сугестија, предлога и примедаба учесника, Програмски савет доставиће генералном директору и Управном одбору извештај и препоруке за унапређење програмског садржаја РТС-а.

Остали аутори: Марко Рајковић
број коментара 0 Пошаљи коментар