''Black History Month'' Биг Бенд РТС “САД џез амбасадори“ (Big Band RTS “USA Jazz Ambassadors”)

Манифестација “Black History Month”, која ће се одржати у Београду, у фебруару, део је глобалног, америчког пројекта за популаризацију афроамеричке културе.

Велики допринос Афроамериканаца историји америчке културе, дуго је био заборављан или чак прескакан. Уз мукотрпно освајање права на једнакост и постепено прихватање њихове уметности у јавности и медијима, захваљујући организованој акцији као што је "Black History Month", данас можемо рећи да су коначно афроамерчки уметници добили место које им припада.

У оквиру "Black History Month", у четвртак, 22. фебруара у великој сали Дома омладине Београда, са почетком у 20 часова, биће одржан концерт Биг Бенда РТС под називом "Џез Амбасадори", посвећен дугогодишњем истоименом програму турнеја и наступа чувених америчких џез уметника.

Овим концертом наш еминентни ансамбл започиње серију великих наступа у години јубилеја, 70 година од оснивања (1948-2018).

Давне, 1956. године, влада САД, направила је посебан програм под називом "Џез Амбасадори", организујући наступе и турнеје легендарних звезда џез музике, Луиса Армстронга, Бени Гудмена, Дизи Гилеспија, Дјук Елингтона, а касније и Дејва Брубека. Они су путујући светом и наступајући као џез амбасадори САД, ширили једну нову уметност двадесетог века, џез музику. Од тада, Биро (Министарство) за образовање и културу САД, у сарадњи са Џон Ф. Кенеди центром за извођачке уметности, организује наступе широм света

са својим уметницима, који поред наступа држе радионице и стручна усавршавања са локалним музичарима и студентима.

Као и увек, уметност је далеко надмашила и пребацила почетна очекивања и мотиве организатора, а многе земље и градови су се уживо сусретали са великанима џеза, и може се слободно рећи да је ова иницијатива веома допринела популаризацији џез музике ван земље у којој је настала.

 

број коментара 0 пошаљи коментар