О Музичкој продукцији РТС

Музичка продукција Радио телевизије Србије представља јединствену институцију у области музичке делатности, како у Србији тако и у свету. Ова институција, на националном нивоу, датира од 1937. године. У оквиру редакција Музичке продукције РТС континуирано раде: Симфонијски оркестар и Хор РТС, Дечији хор РТС, Дечији хор «Колибри», Биг бенд РТС, Народни оркестар и Народни ансамбл.

Поред продукционог састава који се бави техничко-оперативним пословима, у Музичкој продукцији ради око 250 професионалних музичара.

Концертна делатност, учешћа на фестивалима у земљи и иностранству, сарадња са еминентним личностима светске музичке сцене, континуиран рад на снимању и архивирању музике која импозантним бројем снимљених дела и квалитетом чине српску музичку баштину, представља палету активности ове институције.

Поред тога, у оквиру Музичке продукције РТС, од 1950.године постоји Нототека која поседује преко 30.000 дела свих музичких жанрова, затим издавачка делатност и сектор за односе с јавношћу и маркетинг.

Током једне сезоне, ансамбли Музичке продукције РТС, одрже око 70 концерата, сниме 50 часова музике за потребе радија и телевизије, десетине ТВ емисија, директних преноса концерата и спотова.

Одржавају неколико турнеја у земљи и иностранству, гостују на фестивалима, мултимедијалним спектаклима и културним манифестацијама комерцијалног и хуманитарног карактера.

Музичка продукција РТС остварује сталну сарадњу са најпознатијим диригентима, солистима и музичким институцијама из читавог света.

Ансамбли Музичке продукције РТС у сарадњи са матичном издавачком кућом ПГП РТС издају неколико компакт дискова у току године.

Традиционалност и савременост, у исто време, карактеристика су Музичке продукције РТС, једне од најзначајнијих институција културе у земљи и региону.

Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије, основан пре седам деценија, представља један од главних стожера музичког живота Београда и Србије и једну од најзначајнијих музичких институција.
Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије основан је 1937. године а први диригенти и оснивачи били су др Војислав Вучковић и Михајло Вукдраговић.
Имао је веома успешне концертне турнеје у Италији, Француској, Немачкој, Швајцарској, Шпанији, Грчкој, Румунији, Мароку које су пратили одјеци похвалних приказа. Оркестар је остварио огроман број студијских снимака а многи од њих су објављени на грамофонским плочама и компакт-дисковима у издању ПГП РТС.

Један од основних уметничких циљева оркестра предтсавља неговање и премијерно извођење српског музичког стваралаштва.
Шеф диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС је Бојан Суђић.


Поникао из богате традиције хорског певања, из самих темеља културе народа који је певајући од заборава чувао митове и легенде о свом постојању, Хор Радио-телевизије Србије огласио се првим концертом пре шест деценија и афирмисао као водећи професионални вокални ансамбл, признат широко ван најужих граница своје средине.

До пуне префекције о којој сведоче бројни критичарски осврти као и одушевљење верне публике ансмабл је довео истрајни тридесетогодишњи рад са диригентом Боривојем Симићем на месту шефа-диригента. На значајним гостовањима Хора, у Италији, Француској, Хамбургу, Румунији, СССр-у , почетком седме деценије прошлог века, стизали су само похвални одјеци: «Kакво остварење! Какав извођачки дар! Право задовољство за слушање!” Континуирано успешан рад са ансамблом наставили су, затим, диригенти Младен Јагушт, Владимир Крањчевић и Бојан Суђић.

Инзванредне успехе Хор Радио-телевизије Србије постиже на бројним турнејама у земљи и иностранству: Пољској, Чехословачкој, Мађарској, Румунији, Бугарској, Турској, Енглеској, Француској, СР Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Шпанији, Италији, Грчкој и Русији. Посебно треба истаћи гостовање Хора Радио-телевизије Србије у Риму, где је са Хором и Оркестром Академије Санта Чечилија и диригентом Мстиславом Ростроповичем извео Ратни реквијем, Бенџамина Бритна (1987. године), затим гостовање у Напуљу, где је са Оркестром Театра Сан Карло и диригентом Густавом Куном реализовао Парсифала, Р. Вагнера (1988. године), као и два гостовања у Шпанији где је са Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије извео два капитална дела Јохана Себастјана Баха: Божићни Ораторијум и Пасију по Матеју(1989. и 1991. године).

Уредник хорске редакције је Ирина Савић.

Хор и Симфонијски оркестар РТС добитници су награде Златни беочуг за 2007 за трајни допринос култури града, највишег годишњег признања Културно-просветне заједнице Београда.


Биг бенд Радио-телевизије Србије основан је 1948. године под именом Забавни оркестар Радио Београда, да би се 1954. године одвојили гудачи, а оркестар наставио рад у биг банд формацији у каквој је и данас. Дуги низ година, оркестар су предводила два највећа југословенска диригента, композитора, аранжера: Војислав Бубиша Симић и Звонимир Скерл.

Током 55 година рада, добио је многе награде и признања, а са оркестром су наступале највеће светске звезде џез музике, а такође и звезде светског шоу бизниса.

Оркестар је био колевка свим домаћим џез музичарима, који су данас познати код нас и у свету (Бора Роковић, Миле Павловић.. )

Последњих година, генерација младих музичара потеклих из Џез оркестра Радио-телевизије Србије, наставља ову традицију.

Оркестар има велики репертоар дела класичног џеза, домаћих дела базираних на нашем музичком наслеђу, као и репертоар евергрин и филмске музике.

Биг бенд има велико искуство у извођењу џез композиција писаних на тему етно музике, проистекле из нашег културног наслеђа које су са великим интересовањем прихваћене од публике.

Уредник редакције џез музике је Драгослав Станисављевић "Фреди", а диригент Иван Илић.

Дечји хор Радио-телевизије Србије је основан 1947. године на иницијативу Љубомира Коцића који је био и његов први диригент. Затим је са ансамблом радио Срђан Барић а од 1952. године хор преузима Златан Вауда чији је рад, током три деценије обележен изузетним педагошким и уметничким резултатима.
Дечји хор чине певачи узраста од 10 до 16 година.
Првих година постојања хор је певао искључиво дечју музику домаћих и страних аутора.

Временом, репертоар се ширио и хор је почео да учествује у озбиљним пројектима који су подразумевали компликоване партитуре уметничке музике. Хор је са великим успехом изводио најзначајнија вокално-инструментална дела, као што су: «Пасија по Матеју», «Пасија по Јовану», «Пасија по Луки» Ј.С.Баха, «Јованка Орлеанка» А.Хонегера, «Пролећна симфонија», «Ратни реквијем» Б.Бритна, «Фаустово проклетство» Х.Берлиоза...

Од 1994.године, хор води диригент Снежана Деспотовић.

Дечји хор Радио-телевизије Србије наставља учешће у захтевним вокално-инструменталним делима: «Стабат Матер» Ђ.Б.Перголезија, «Реквијем» Р.Камбасковића, «Вечерње песме» В.Рубина, «Симфонија Кадиш» Л.Бернштајна и «Симфонија бр.8» Г.Малера.
Хор осваја специјалну похвалу за извођење интегралног дела «Литургија» В.Ђорђевића. Хор пева у Народном позоришту у Београду, у операма: «Кармен» Ж.Бизеа, «Боеми» Ђ.Пучинија и «Ивица и Марица» П.Хупердинкеа.

Хор заузима значајно место у музичком животу, не само Београда и Србије већ и ван граница наше земље.

Поред концертне активности, Дечји хор снима за потребе програма Радио-телевизије Србије.

Дечји хор "Колибри" основан је 1963. године.

Оснивач и диригент овог најмлађег ансамбла у оквиру Музичке продукције Радио-телевизије Србије била је Милица Манојловић, која је хор Колибри водила пуне цетири деценије.
Данас је диригент Љиљана Ранђеловић.

Дечји хор «Колибри» је јединствени дечји хор препознатљиве културе певања, допадљиве интерпретације и високо професионалног односа према музицирању гајеном у осмишљеној љубави према музици, активном примању музике чију поруку јединственим задовољством преноси на слушаоце.

Став при певању, дисање, осмишљавање интерпретације, разумевање поетског текста, био он на српском језику или не, ставља се у функцију музичког израза, јер Милица Манојловић увек налази праву реч, која ће, подстичући дечју машту, далеко надвисити претпостављене дечје моћи.

Народни оркестар Радио- телевизије Србије је основан 1934. године, као мањи састав који је током година (под управом Д. Обреновића, В. Павловића – Царевца и Р. Јашаревића) прерастао у Велики народни оркестар. Велики народни оркестар је 1981. године трансформисан у Народни оркестар РТС под управом Љубише Павковића. Данас Народни оркестар РТС води Влада Пановић. 

Према програмским захтевима и даље ради као Велики народни оркестар РТС. Током дугогодишњег постојања и рада, Народни оркестар РТС је остварио велики број награда и признања учествујући на највећим музичким манифестацијама у земљи и иностранству, тако да су постали институција за српску националну музику (признање за 2007. годину од Културне заједнице града Београда «Златни беочуг»).
Народни оркестар деценијама успешно негује српско музичко-фолклорно наслеђе као и музику осталих балканских народа.

Традиционално усмерен ка правим, исконским музичким и уметничким вредностима, овај реномирани оркестар састављен је од врхунских солиста и оркестарских музичара наступао је на многим фестивалима, смотрама и саборима народног стваралаштва, ТВ емисијама, итд.

Народни ансамбл Радио Телевизије Србије основан је 1981. године.
Репертоар ансамбла веома је разноврстан – од изворних и компонованих песама преко градских песама и романси све до народне музике балканских земаља.

Овако репертоарско богатсво и висок уметнички ниво извођења задовољава све програмске потребе РТС-а.

Током дугогодишњег постојања и рада Народни ансамбл РТС остварио је велики број награда и признања учествујући на највећим манифестацијама у земљи и иностранству.

Одговорни уредник Народних редакција Музичке продукције и ПГП је Мерима Његомир.

број коментара 5 пошаљи коментар
(петак, 15. нов 2013, 14:38)
Gordana Skopje [нерегистровани]

Blagodaram

vi se zablagodaruvam za denesnata emisija.shto ja ureduvashe Dragoljup Ilik muzicki urednik.Za pesnite na Tozovac koi se nezaboravni i koi vecno ke ziveat vo nas.Ushte ednash blagodaram.
I ke ve molam za repriza.
Golem pozdrav

(уторак, 26. феб 2013, 07:11)
boba [нерегистровани]

sugestija

postovanje ! pokusacu da budem sto kraca. naime odrastala sam uz divnu muziku, i molila bih vas da razmislite o mom predlogu. zasto nema emisija, repriznih naravno. nekada sam jedva cekala emisiju, dzubox, sastanak u 09.o5. i uz voditelja minimaxa, uzivala. pa ako to sad nije muzika u trendu, dajte bar za stariju generaciju. a mislim da time dobijate mnogo. i vi, a i mi slusaoci. sigurna sam da ce mnogi uzivati. hvala na prostoru.

(уторак, 09. окт 2012, 10:16)
TANJA [нерегистровани]

MOLBA

Poštovani, imam jednu veliku molbu, ali ne znam koliko je ostvariva i da li sam na pravoj adresi. Naime moj sin se nekoliko godina amaterski bavi muzikom i mislim da je izuzetno talentovan, ali pošto živimo u maloj sredini nema mogućnosti da se čuje za njega. On svira rok muziku ima svoj lokalni bend, završio je nižu muzičku školu - odsek harmonika, a kao samouk savladao je i sviranje na gitari. Sada svira sintisajzer i gitaru ppodjednako dobro i u grupi a i samostalno, po kafićima u Senti. Da ovo sve što sam napisala nije subjektivno mišljenje jedne majke, dokazuju i njegovi snimci na YU TUBu koje je postavio i sa grupm AFTER PLAY a i samostalno kao Nikola Sunajko. Najnoviji snimak koji je sam uz oskudnu tehniku napravio u našem stanu postavio je 09.10.2012. godine a radi se o obrađenoj kompoziciji ,,Wanted dead or alive ,, od Bon Jovija, pa vas molim ako ste u mogućnosti, poslušajte ga - nećete zažaliti. Volela bih makar vaš odgovor na moju molbu. S poštovanjem Tatjana Sunajko

(уторак, 17. апр 2012, 10:40)
Dragisa [нерегистровани]

koncert Nemanje Radulovica

Postovani, u petak 13.4.2012. prikazan je , na vasem kanalu, koncert Nemanje Radulovica na Kolarcevom univerzitetu. Njegovo sviranje mi se veoma dopalo, njegovo ponasanje i koreografija sa nasim muzicarima. Voleo bih da imam snimak tog koncerta pa me zanima da li ce biti na CD-u u prodaji ili, uz vasu pomoc, mogu drugacije da ga dobijem. Zeleo bih tim CD-om da obradujem unuke koje zive u inostranstvu. Zahvaljujem, Dragisa

(понедељак, 23. јан 2012, 20:14)
anonymous [нерегистровани]

poruka

Odavno je na rts-u emitovana emisija Kako smo zabavljali Tita, voditelj Minja Subota. U toj emisiji pojavio se i Dobrivoje Jovanovic koji je 60-tih pevao za Tita. Pesme se bileodlicne a posebno Sjerce maje a nista od toga ne pronalazim na internetu. Molim vas da miu toj potrazi pomognete! S postovanjem
Vladimir
Novi Sad