Бојан Суђић, извршни и уметнички директор Музичке продукције РТС и шеф диригент

Водеће диригентско име у српској музици, Бојан Суђић је шеф-диригент Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије и уметнички директор Музичке продукције РТС. Такође је редовни професор дириговања на Факултету музичке уметности у Београду.

"Водеће диригентско име у српској музици"(1), маестро Бојан Суђић је шеф-диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС и извршни и уметнички директор Музичке продукције Радио телевизије Србије. Ради и као редовни професор и шеф диригент Симфонијског оркестра Факултета музичке уметности у Београду.

Од самог почетка његов рад одликовали су изузетна ширина и разноврсност репертоара хорске, симфонијске и сценске музике, изванредна постигнућа у свим овим областима и бројна признања - почев од Прве награде на Југословенском такмичењу младих уметника у Загребу 1989, преко најзначајнијих професионалних признања у домаћој музици: награде на Међународној трибини композитора, годишње награде Удружења музичких уметника, награде Града Београда, Златног беочуга, годишње награде часописа Музика класика, Вукове награде и других. Интензивно наступа на домаћим и иностраним сценама.

Од 1992. године је стални диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС са којима је извео велики број хорских, симфонијских и вокално симфонијских остварења светске и домаће баштине, од којих значајан број чине премијерна извођења. Највећи број тих концерата снимљен је за радио и ТВ, а они су и основа обимне Суђићеве дискографије.

Сарађивао је од 1989. године и са Београдском филхармонијом и са тим ансамблом у својству сталног госта диригента био на турнеји у Кини, наступао на БЕМУС-у и дириговао бројним концертима на којима су, поред осталих, свирали и Најџел Кенеди и Максим Венгеров. Круну те сарадње представља ЦД са делима Сергеја Рахмањинова.

 Оперском дириговању посветио се 1993. године, водећи ансамбл Опере Народног позоришта у Београду, а у сезони 1999/2000. био је његов шеф-диригент. Генерални музички директор Опере био је 2004/2005. У своју богату биографију убележио је многа извођења стандардног балетског и оперског репертоара, док се, међу гостовањима, издваја наступ на Атинском фестивалу 1998. године (Кармен).
           Маестро Бојан Суђић постаје гост-диригент Краљевске опере у Стокхолму 1998. године, да би се та сарадња продубила и довела га на место резиденцијалног диригента 2000. године. Са овим ансамблом остварио је више од 150 оперских и балетских представа, а врхунац заједничког рада уз остварених 10 премијера представљао је и наступ на фестивалу у Висбадену 2003. године (Лабудово језеро). Плодну сарадњу остварио је и са ансамблом Хелсиншке националне опере. Био је гост-диригент преко 40 оркестара у региону и свету, између којих се налазе и Симфонијски оркестар РТВ Словеније из Љубљане, Црногорски симфонијски оркестар, Загребачки симфоничари РТЗ, Загребачка филхармонија и Ријечка филхармонија (Хрватска),  Македонска филхармонија из Скопља, Симфонијски Радио оркестар из Софије  и Пловдивска филхармонија (Бугарска), Будимпештански симфонијски оркестар (Мађарска), Римски симфонијски оркестар (Италија), Каринтски симфонијски оркестар из Клагенфурта (Аустрија), Новосибирска филхармонија, Московски камерни оркестар и Симфонијски оркестар "Капела" из Санкт Петерсбурга (Русија), Хелсиншка филхармонија, Хелсиншка национална опера и Турку филхармонија (Финска), Симфонијски оркестар из Одензеа (Данска), Краљевска опера у Стокхолму, Симфонијски оркестар из Вестероса и Симфонијски оркестар из Умеа (Шведска), Симфонијски оркестар из Порто Алегреа (Бразил), и Чилеански симфонијски оркестар из Сантиаго де Чилеа. Од 2010. године интензивно сарађује са ОФУНАМ оркестром из Мексико ситија, са којим 2016. године диригује и свечани концерт поводом 80 година постојања овог ансамбла уз виолинисту Вадима Рјепина.

              Маестро Бојан Суђић у улози професора води Симфонијски оркестар ФМУ од 2005. године. Под његовим диригентским вођством студенти ФМУ наступали су са запаженим успехом, свирајући захтевну партитуру Малерове 8. симфоније, Шостаковичеву 1. и 5. симфонију, Берлиозов, Вердијев и Моцартов реквијем, Шехерезаду Римског-Корсакова, Слике са изложбе Мусоргског, Бетовенове симфоније бр 3. и 5., Сибелиусову 2. симфонију, Моцартову симфонију бр. 39...

            Наступајући са различитим ансамблима маестро Суђић остварује мисију представљања нових дела домаћих аутора и мање познатих или због комплексности ређе извођених остварења из светске историјске баштине. Од поновног доласка у РТС на место уметничког директора и шефа диригента 2005. године, маестро Бојан Суђић континуирано шири и репертоар Симфонијског оркестра и Хора РТС, добијајући признања музичке јавности за високи квалитет остварених концерата и снимака.

         "Основа Суђићеве уметности је спој изразите музикалности и префињеног, ауторитативног и прецизног диригентског геста. Уз познавање обимне литературе и одговоран однос према партитури, солистима и ансамблу са којим ради, Суђић музику ваја као властити креативни чин. У том подухвату сасвим је специфичан управо постигнути сложени баланс између инспирације и занатске вештине, изражајности и дејствености, високе мотивисаности и рационалне контроле свих параметара извођења."(2)

      „Он је природни таленат са изузетним стилом и са једном од најлепших техника коју сам икада видео."(3)

 

(1) Проф. др. Соња Маринковић, ФМУ у Београду

(2) Зорица Премате, музиколог, Радио Београд

(3) Матс Лиљерос, Хувудстадтсбладет, Хелсинки

број коментара 6 пошаљи коментар
(субота, 02. сеп 2017, 15:01)
Milan Milivojević [нерегистровани]

Bravo!

Vi ste naše nacionalno blago. Izuzetan koncert na Tašmajdanu, s tim što je to za tako izvanredan orkestar, kakav ste vi, postalo sasvim normalno i uobičajeno. Svetski zvučite, čestitam i neka vas sve Bog poživi.

(среда, 25. јан 2017, 17:00)
Аспалатхос [нерегистровани]

сусретања, 25.1.т.г.

Поштовани маестро,
као директору музичке продукције и истакнутом диригенту желим да Вам изразим своје одушевљење за емисију СУСРЕТАЊА од 25. јануара са тематским садржајем увертира. Заиста изузетна оркестарска музика, по мом укусу. Завршио сам средњу музичку, кларинет, али ми године и здравље ограничавају да више свирасм. Сматрам се познаваоцем уметничке музике. Срдачно Вас поздрављам, као и колеге које су учествовале у аранжирању данашње емисије СУСРЕТАЊА. Андро Мошић, електроинжењер у пензији.

(четвртак, 27. нов 2014, 17:14)
anonymous [нерегистровани]

Divan

Divan, kao i uvek. Izuzetno profesionalan, samouveren i dosledan. Moja naklonost i divljenje. Goca

(понедељак, 22. дец 2008, 13:01)
Jelena Jankovic [нерегистровани]

Izazov

Gospodin Sudjic je izveo Devetu simfoniju L. van Betovena sa Simfonijskim orkestrom RTS i Sofijskom filharmonijom u Sava centru, na zatvaranju Bemusa 2005. godine. To je bio sjajan koncert (, a s obzirom na to da je proslo nekoliko godina od tada, mozda bi sada vec mogli da naprave "reprizu".

(субота, 02. авг 2008, 00:26)
Milan [нерегистровани]

Izuzetan domaci dirigent!

G'din Sudzic je svakako najeminentniji dirigent domace muzicke scene. Bilo je veliko zadovoljstvo pratiti uspon takvog umetnika, sa one strane dirigentske palice, a u trenucima gostovanja sa Bg. Filharmonijom '90-ih.

Zadovoljstvo je videti da je jedan nas domaci umetnik, uprkos svim 'domacim vetrovima', dosegao priznanje i status adekvatan za njegov kvalitet. nadam se da ce uspeti da izdigne nepisani status radijskog orkestra, iznad inace uvrezenog na domacoj muzickoj sceni i produkciji.

Cestitke iz inostranstva.

Milan.

(понедељак, 07. јул 2008, 10:07)
Natasa Jankovic [нерегистровани]

Izazov

Karmina Burana je uvek fascinantan dogadjaj u Sava centru. Kako bi bilo kada bismo na istom mestu culi Simfonijski orkestar i hor RTS u izvodjenju 9. Betovenove simfonije pod dirigentskom palicom Bojana Sudjica? Mislim da bi zvucalo bozanstveno.