Знамење Брисела у шумадијској ношњи

Статуа "Манекен пис", знамење Брисела и туристичка атракција је, поводом Дана државности Србије, био одевен у српску народну ношњу, а званичници и многобројни туристи су почашћени српском шљивовицом.

На свечаности на малом тргу у центру Брисела где је мала зидна фонтана с фигуром "Манекена писа" - на холандском: "Малишана који пишки", присутне су поздравили Радомир Диклић, амбасадор Србије у Белгији и Едмон Ванденот, предводник "Реда Манекен Писа".

Било је предвиђено да "Манекен пис" из своје "славинице" све присутне части шљивовицом, али због мраза не ради уређај којим из статуе у фонтану обично тече вода.

Тако је, на велико задовољство помало срмзнутих званица и туриста, одлучено да се шљивовица служи испред фонтане.

Амбасадор Диклић је рекао да је Србија граду Бриселу и "Манекен пису" поклонила шумадијску ношњу и стекла прилику да двапут годишње тако буде одевено то знамење Брисела.

"Манекен пис" из своје "славинице" точи бесплатно пиво на дан Светог Арнуа - свеца заштитника белгијских пивара, који је, по легенди, спасао житеље куге када је, уместо загађене воде, рекао да се пије само пиво.

Заслуге "Манекен писа" коме су захвални грађани Брисела у 17. веку подигли статуу и фонтану, сежу у средњи век кад је један малишан пишкећи угасио фитиљ великог бурета барута испод зидина Брисела, спасавши град који је једва одолевао опсади непријатељске војске.

Та статуа по неколико пута сваког месеца бива одевена у разне ношње и друге костиме које су као поклон граду Бриселу даровали званичници који су посетили Белгију.

број коментара 0 Пошаљи коментар