Србија на вези

На данашњи дан, 1934. године у Марсеју је убијен југословенски краљ Александар Први Карађорђевић, познат као Ујединитељ. После пар "уједињења", данас живимо разједињени у неколико самосталних земаља региона. У свакој од њих,(али у појединим, силом прилика у знатно мањем броју) као аутохтони народ живе Срби. Какав је њихов положај, колико се поштују и спроводе политичка, национална, грађанска и друга права, кроз прелиставање штампе, разговарамо са председником Савеза Срба из региона Миодрагом Линтом. Будите са Србијом на вези, вечерас у 18.55. Реприза у уторак, 10.октобра у 13.05 на РТС САТ.

На данашњи дан, 1892. у Травнику је рођен наш Нобеловац Иво Андрић. У част 125. годишњице рођења великана домаће и светске књижевности, РТС емитује серијал под називом Читамо Андрића, али и друге садржаје прилагођене значајном јубилеју. Наша гошћа биће уредница серијала Лидија Божић.

Из богате архиве РТС-а преносимо раритетни запис пишчевих мудрих речи које оплемењују и указују на суштину живота.

У емисији пратимо предизборну атмосферу у Македонији, пред локалне изборе који су заказани за 15. октобар. Тим поводом Мирослав Карлица разговара и анализира ситуацију са македонским колегом Драганом Милосављевићем.

Колегиница Мирјана Раичевић Тасић пратила је промоцију књиге Насиље над Србима у 20. веку-узроци и последице, аутора проф.др Радослава Гаћиновића.

Такође, видећете и прилог са парастоса цивилним жртвама у селу Вариводе и Гошић (Хрватска) који су убијени после акције Олуја"Прилог су припремиле колеге из Тв продукције ЗВО Вуковар

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 пошаљи коментар