Свечаност у Либертивилу у част Светог Мардарија

Поводом прославе Светог Мардарија Либертивилског и Свеамеричког, 16. јула 2017. у манастиру Св. Саве у Либертивилу одржане су молитвене свечаности које је предводио патријарх српски Иринеј.

Сви путеви у Чикагу воде до манастира Светог Саве у Либертивилу. Недељни догађаји су кулминација тродневне свеправославне прославе Светог Мардарија Либертивилског и Свеамеричког.

Рођен је у близини Подгорице, замонашио се у Студеници 1906-те године, а после боравка у Русији, долази у Америку где је постао први српски епископ на тлу Северне Америке.

Литургију у Либертивилу служио је патријарх српски Иринеј уз велики број епископа и свештеника из Северне Америке, али и других крајева.

Мошти владике Мардарија је предао владика западноамерички Максим. Свечаном програму који је настављен у манастиру Нова Грачаница присуствовали су Владимир Божовић, изасланик председника Србије Александра Вучића, Жељка Цвијановић, председница Владе Републике Српске, Обрад Кесић, директор канцеларије Републике Српске у Вашингтону као и бројни чланови српске заједнице из Чикага и околине, али и целе Америке и Канаде.

Чланови српске заједнице се слажу да је то важан догађај за цео српски народ и у Америци, и Канади и Србији.

Владика Мардарије основао је манастир Свети Сава у Либертивилу почетком 20. века, а данас, 2017. године, скупио се тамо велики број Срба и њихових пријатеља, да покаже да цени његово дело и да пошаље слику о јединству Срба у Северној Америци.

број коментара 0 пошаљи коментар