Српска књижевница повезује Атину и Београд

Српској књижевници, песникињи и новинарки Божици Велоусис, иначе добитници многих домаћих и интернационалних признања за допринос српској књижевности и поезији, синоћ је уручена специјална београдска културно – медијска награда „Београдски победник“ у категорији за очување српског језика и културе у дијаспори.

У свечаној дворани једног хотела у Београду, синоћ је одржана годишња додела признања и награда „Београдски победник" са традицијом дугом шеснаест година, а тим поводом награђени су многи културни радници, глумци, књижевници, вокални солисти, редитељи и други.

„Захвална сам специјалном жирију фестивала „Београдски победник" састављеном од представника медија и новинара који ми је доделио ово заиста, почасно признање. Дуги низ година живим на релацији Београд - Атина. Путујем широм Европе негујући српско културно нематеријално наслеђе, наш говор, књижевност, поезију. Ово признање за допринос култури и очување српског језика у дијаспори за мене представља сатисфакцију и додатни ветар у леђа. Врло сам почаствована јер су исто признање добили и лауреати: глумци Милан Лане Гутовић, Раде Ћосић, вокална солисткиња Радио Београда и глумица Биљана Прокић, етно појац Павле Аксентијевић, председник Општине Топола Драган Живановић, проф. др Милева Павловић,  инструменталиста Бобан Станковић и многи други", изјавила је за РТС Божица Велоусис.

Иначе, ова књижевница је пре пар недеља представила ново издање трилогије збирке песама  „Живот је леп". Ово издање, које садржи преко 100 забележених ауторских песама, наишле су на високе оцене од стране читалачке публике и представника медија на Сајму књига у Београду. Елгијске ноте, сетан тон и меланхолија, мотиви изгубљене љубави и чежње за њом у неком другом облику, карактеристични су за поетску збирку.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. нов 2019, 16:50) - Dragan Gane [нерегистровани]

Hvala!

Hvala ovoj pesnikinji i drugim književnicima koji se sete i nas " preko bare". Hvala RTS jer prate vrednosti naše male Srbije...

(четвртак, 07. нов 2019, 16:48) - anonymous [нерегистровани]

Čestitke

Imala sam prilike da je upoznam. Sjajna umetnica. Čestike od Mirjane Vasić