Књиге су највреднији поклон

Универзитетски професор из Швајцарске, др Душан Шимко, Универзитету у Новом Саду даривао је већи број књига. Једна читава библиотека завршила је на Филозофском факултету у Новом Саду, а професор је учествовао и у организацији транспорта.

Овај леп гест професора одјекнуо је на најлепши начин код наших људи у Базелу, где професор живи, али и шире, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Жељко Кнежевић.

Професор је активан и у јавном и друштвеном животу, посебно у време НАТО агресије на Србију. Он је тада организовао или учествовао на научним и стручним скуповима, на којима су дебатовали историчари и дипломате највишег ранга.

Био је позиван и да на медијима изнесе стручно мишљење о актуелним дешавањима, а која су се косила са већином европских ставова...Професор Душан Шимко учествовао је са нашим ауторима и на књижевним вечерима, а својевремено је имао запажен говор о равничарском сликарству приликом отварања изложбе Горана Митровића у Базелу.

У поклон-библиотеци има доста антикварних и вредних књига. Неке су ретки примерци, које заслужују да се нађу у свакој стручној библиотеци.

Библиотека се састоји од 33 пакета, са просечном тежином од 21 кг. Све књиге и пакете упаковали су на једну палету браћа Будишин. Палета је стручно припремљена, умотана у фолију, лагерована и утоварена у привременом лагеру поред Базела.

Осим транспорта, решена је и дуга законска регулатива кад је поклон у питању (шпедитер, порез и царина). 

Ове недеље, књиге су коначно стигле у Нови Сад. Библиотека Филозофског факултета је са захвалношћу примила поклон, а за књиге кажу да ће бити од велике користи студентима и професорима.

број коментара 3 пошаљи коментар
(понедељак, 18. јун 2018, 15:49)
Zeljko Knezevic [нерегистровани]

Knjige su kao temelj!

Internet je sredstvo, a knjige su osnova. Pomocu interneta brze nadjemo neki izvor inormacija, a izvor je knjiga. Internet ne moze da zameni knjigu, pogotovu strucnu knjigu!

(недеља, 17. јун 2018, 18:09)
Protivnik lupanja! [нерегистровани]

Ko čita knjige ...

u doba interneta!!!

(недеља, 17. јун 2018, 18:04)
Zeljko Knezevic [нерегистровани]

Bravo za profesora!

Dusan Simko (S kao Sid) se pokazao kao covek gromada!
Bravo za profesora!