Радомиру Смиљанићу "Пупинова медаља"

Наш књижевник Радомир Смиљанић добитник је међународног признања „Пупинова медаља", коју додељује америчко-српска Фондација Младен Селак.

Ово вредно признање уручено му је 9. октобра, на дан Пупиновог рођења, у Пупиновом родном Идвору, за биографски роман о нашем славном научнику Михајло Пупин-Србин за цео свет.

„Колико знам, у Србији сам једино ја написао документарни роман о нашем великану. Бил Гејтс је рекао да није било Пупинових калемова, не би било ни информатичке револуције, значи ни компјутера, ни интернета, мобилних телефона...

Фонд Младен Селак дуго постоји, зна се да је и генерал Ајзенхауер добитник Пупинове медаље. Пупин је у Првом светском рату био једна од одлучујућих личности. Он је изумео да се „кроз ваздух" пилоти могу споразумевати и успео да открије базе немачких подморница које су угрожавале америчке подморнице. Спасао је многе америчке војнике.

Захваљујући пријатељству са америчким председником Вудрон Вилсоном, после Првог светског рата једино се наша застава вијорила поред америчке.

Такође, открио је да Немци има имају Канцеларију за десрбизацију Балкана, говоримо о 1912. години. Не бисмо имали пола Баната, да није било Пупиновог залагања.

Пупин је и материјално пуно дао српском народу, стављао је под хипотеку своје некретнине...
Такође, створио је групу сјајних научника, три његова сарадника су добитници Нобелове награде. Једини је коме је на Колумбија универзитету подигнут споменик у природној величини.

Дакле, Пупин је деловао и научно и политички и едукативно", закључио је Смиљанић у изјави за Програм за дијаспору.

 О Фондацији Младен Селак

Младен Селак (1921 - 2014) био је српски предузетник и проналазач, који је живео у Америци. Желећи да помогне младим и талентованим људима у области научног развоја, основао је Фондацију Младен Селак 2003, која помаже младе проналазаче.

Кроз све године Младен Селак је посебну пажњу посветио српској заједници у Сједињеним Државама и људима у својој домовини, којима је помагао на разне начине.

Његова Фондација сваке године награђује најистакнутије младе проналазаче, обновила је родну кућу Михајла Пупина, помаже Српску академију наука и уметности и Београдски универзитет, донира Српску православну цркву.

број коментара 0 пошаљи коментар