Парохијани у Чикагу поносни на своју цркву

Слава Усековање Главе Светог Јована обележена је у српским заједницама широм Северне Америке. У друштвеној сали цркве Светог Јована Крститеља на територији Чикага одржан је и славски банкет.

Српска православна црква Свети Јован Крститељ у чикашком несељу Белвуд прославила је своју славу у веома лепој атмосфери, уз присуство парохијана и гостију из других делова Чикага и околине.

После литургије, послужен је свечани ручак у друштвеној сали цркве. Све госте је поздравио старешина храма отац Саво Босанац.

"Поведите вашу децу у цркву. Једном недељно није много. Али уз сву вашу бригу, бригу државне школе ми се исто трудимо да мало посолимо, ако је ишта могуће, у одрастању наше деце. Пета заповест божија каже поштуј оца и мајку своју да срећан будеш и да дуго поживиш. Ето, ако научимо само ту божју заповест, већ смо много учинили", каже отац Саво Босанац.

Домаћин славе је био Милан Ергарац са супругом. Он је говорио о великом значају који црква има за њега још од млађих дана.

„После Другог светског рата, а то је било 1945. године , ја и моја супруга смо били други брачни пар који су хтели да се венчају у цркви. Отац ми се пуно захваљивао на томе и није могао да верује да младић од 23 године има ту жељу", каже Милан Ергарац.

За почасним столом био је отац Тома Кажић из манастира Нова Грачаница и друго свештенство и гости, међу којима је био и Љубинко Шпегар, истакнути члан организације Крајишко прело.

Томица Ћулафић стигао је у Чикаго 1966. и најдуже је члан парохије цркве Свети Јован Крститељ.

"Ту су ми и деца крштена и свадбовала, све што је требало за српство и фамилију одрадили смо у овој цркви", каже Томица Ћулафић.

Црква Светог Јована Крститеља у чикашком насељу Белвуд је међу српским црквама у Чикагу и Америци са највећом и најбогатијом традицијом на коју на коју су њени парохијани веома поносни.

број коментара 0 пошаљи коментар