Први Тесла еко форум на Гочу

Први Тесла еко форум одржан је овог викенда (9. и 10. септембра) на Гочу, у хотелу Шумарског факултета у организацији Унеско клуба Универзитета Сорбона у Паризу, удружења Србија за младе и међународног Меморијалног пројекта Тесла, а под покровитељством Шумарског факултета Универзитета у Београду.

Током форума, премијерно је откривен Теслин допринос циљевима одрживог развоја, мало познат Теслин допринос екологији и животној средини, јављају организатори.

Знатан део предавања, радионица и интерактивних атељеа пружао је конкретне начине укључивања младих у најсавременије међународне трендове одрживог развоја, иновација и предузетништва.

Садржаји форума на отвореном обухватали су едукативне шетње, шумарске и еколошке отворене туре. Учесници су имали прилике да допринесу екологији и конкретно, садећи Панчићеве оморике у посебно за ову прилику пошумљеној зеленој парцели Гоча посвећеној великанима који су задужили свет великим доприносом одрживом развоју: Николи Тесли, Милутину Миланковићу и Михајлу Пупину.

Такође, најсавременијим онлајн системом сађења на даљину, форум је засадио и први Никола Тесла парк у шуми секвоје у Сједињеним Америчким државама.

Учесници форума имали су прилике да чују из међународних организација: Александра Протића, потпредседника Европске Федерације за Унеско клубове, центре и асоцијације и директора међународног Меморијалног пројекта Тесла, Горана Секулић из Светског фонда за заштиту природе (WWF) и Жарка Петровића из Програма Уједињених нација за развој (UNDP).

Академски део обогатили су Милан Медаревић, професор и бивши декан Шумарског факултета у Београду, Александра Нинковић-Тасић, председница Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин, Синиша Рудан и Розалија Фораи испред организације Re Making Tesla и награђивани проналазач Милош Станковић са Факултета за менаџмент и економију.

Практичне савете одрживости поделили су са окупљенима Душанка Илић, директорка водеће међунардоне платформе за моделе Уједињених Нација (MUN Planet), Милош Милисављевић, директор Strawberry Energy - компаније која је освојила Европску награду за одрживи развој, Наташа Глигоријевић - председница Центра за одрживи развој Србије и председница Центра за Нову Дипломатију и Никица Маринковић, оснивач WooBox и лауреат многобројних награда.

број коментара 0 пошаљи коментар