Стипендије "Србија за Србе из региона"

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије позива све заинтересоване припаднике српске националне заједнице из држава у региону (Мађарске, Румуније, Бугарске, Македоније, Албаније и Словеније) старости од 18 до 35 година да се пријаве за доделу стипендија Владе Републике Србије у оквиру пројекта "Србија за Србе из региона".

Пројекат подразумева стипендирање студената из земаља региона, који ће у првој фази Пројекта похађати он-лине курс српског језика (ниво А1). У другој фази након успешног положеног теста, стипендисти ће имати интезивну наставу српског језика са боравиштем у Републици Србији.

У наредним фазама Пројекта предвиђено је похађање основних, мастер и докторских академских студија према интересовањима стипендиста, а у складу са понуђеним студијским програмима на српском језику или наставом на српском језику уз могућност консултације на енглеском језику од стране Универзитета у Београду, Универзитета у Новом Саду и Универзитета у Нишу.

Кандидати из Републике Македоније, Мађарске, Румуније и Словеније који имају знање српског језика не похађају припремну годину учења српског језика већ се одмах уписују на основне, мастер или докторске академске студије. Полагање пријемног испита на изабрани факултет ће се одржати у другом уписном року који се одржава током септембра месеца 2017. године.

Стипендија обухвата: бесплатну визу за привремени боравак, бесплатну нострификацију средњошколских/високошколских исправа, плаћене трошкове припремног курса српског језика и изабраних студија, плаћен смештај и исхрана у установама студентског стандарда, здравствено осигурање и стипендију у износу од 15.000,00 динара.

Кандидати који испуњавају услове за добијање стипендије, попуњени формулар заједно са потребном документацијом, достављају надлежним Дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у државама у којима живе.

Селекцију и рангирање кандидата ће вршити Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уз препоруку Савета за Србе у региону, а у складу са наведеним условима за добијање стипендије.

број коментара 0 пошаљи коментар