Успешно завршен летњи студентски камп у Кини

Група од 38 полазника Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду, међу којима су били и студенти Филозофског факултета који уче кинески као изборни језик, али и студенти других факултета, као и ученици Карловачке гимназије, Гимназије "Исидора Секулић" и других партнерских институција Конфуцијевог института, у којима се учи кинески језик, учествовала је од 17. до 29. јула на летњем кампу за студенте кинеског језика земаља централно-источне Европе.

Летњи камп је организовала Државна канцеларија за промоцију кинеског језика Народне Републике Кине, под називом ХАНБАН, у сарадњи са 21 кинеским универзитетом, са циљем унапређења односа и учвршћивањa сарадње између партнерских универзитета из Кине и централно-источне Европе, пише у саопштењу Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

У кампу је ове године учествовао 821 полазник Конфуцијевих института из 16 земаља. Програм је био подељен у два дела.

Први део програма је обухватио свечано отварање летњег кампа, одржано на Пекиншком универзитету за стране језике и посету културно-историјским знаменитостима Пекинга у периоду од 17. до 20. јула.

Други део богатог програма, у коме су учествовали полазници из Србије, одвијао се на Универзитету за пољопривреду и шумарство у провинцији Џеђијанг који је партнер Универзитета у Новом Саду.

На свечаној церемонији отварања, којој су присуствовали и представници амбасада земаља централно-источне Европе, ове године су у програму отварања учествовали и полазници Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду. Они су том приликом извели кинеску церемонију служења чаја у коју су иновативно увели и певање српских традиционалних песама.

Програм кампа на партнерском универзитету је укључивао преподневне часове кинеског језика (где су наши полазници били подељени у две групе, према нивоу познавања кинеског језика), и послеподновне часове културних активности (попут културе кинеског чаја, борилачких вештина, туина масаже, кинеске калиграфије, кинеске традиционалне медицине, итд). Поред тога, уприличене су и ваннаставне активности, као што су обилазак главног града провинције Џеђијанг - Хангџоу и посета Шангају.

Сви полазници из Србије су са успехом положили завршни тест, а на свечаној церемонији затварања су им додељени сертификати. Разноврсне наставне и ваннаставне активности пружиле су прилику свим полазницима да се боље упознају са кинеском културом и побољшају своје знање кинеског језика.

Програм кампа је оставио изузетно леп утисак на полазнике Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду, чиме је и ове године учињен корак више у приближавању овој далекој култури и унапређењу односа са партнертским универзитетом у Кини.

број коментара 0 пошаљи коментар