Земља домаћин Белорусија

Република Белорусија је континентална држава у источној Европи. Главни и највећи град је Минск, а остали већи градови су Гомељ, Могиљов, Витепск, Гродно и Брест. Преко 25% територије од укупно 207.000 км2 је под шумом, док су најважнији извори прихода пољопривреда и индустрија.

У административном смислу Република Белорусија је подељена на шест области или региона које су уједно и највише територијалне јединице а имена су добиле на основу административних центара. Области су даље подељене на округе или рејоне (којих има укупно 118. Постоји 12 самоуправних градова са преко 50 хиљада становника. Град Минск има посебан статус и подељен је на 9 дистрикта.

Белоруска народна ношња датира из времена Кијевске Русије и израђује се углавном од лана или вуне, а детаљи се разликују од регије до регије. Етнографи су утврдили постојање око тридесетак различитих варијанти белоруске ношње на којој доминирају бела и црвена боја. Неки од традиционалних узорака се налазе чак и на белоруској застави.

Белоруска традиционална кухиња почива на обиљу поврћа, месу и ражаном хлебу. У знак добродошлице домаћин госта традиционално дочекује са хлебом и сољу. Једно од најпопуларнијих пића у Белорусији је квас. Квас је безалкохолно пиће које се прави од пшеничног или раженог брашна. Начин припреме је сличан као код припреме бозе која се прави од кукурузног брашна. Квас се често комбинује са свежим поврћем за справљање освежавајуће хладне супе зване „акрошка".

број коментара 0 Пошаљи коментар