Obrati pažnju!

Kada je reč o brizi čovečanstva za prirodu i živi svet, mnogo toga ostaje samo deklarativno.

O posledicama brzih promena na planeti uzrokovanih čovekovim uticajem, priča se već decenijama. Generacije koje danas sede u vladama, upravama i raznim uticajnim institucijama širom sveta, iako su čule od naučnika šta sve treba promeniti ako želimo zdravu Zemlju - nisu istrajale na tom putu.

Mladi žele da ih nateraju da poštuju i zakone, i jedinu planetu koju za sada imamo.

Fridays for future (Petkom za budućnost) je pokret koji je počeo u avgustu 2018. godine, nakon što je 15-godišnja Greta Tunberg sedela pred švedskim parlamentom svakog petka tokom tri nedelje, kako bi protestovala protiv nedostatka akcije u vezi sa klimatskom krizom. Ona je objavila ono što je radila na Instagramu i Tviteru i akcija se ubrzo proširila svetom. Prošlog petka, 24. maja, ljudi širom sveta organizovali su proteste i skupove sa kojih su se obraćali donosiocima odluka sa zahtevom za konkretnu akciju. Mi vam prenosimo šta su srednjoškolci poručili na drugom po redu „Petak za budućnost” skupu u Srbiji.

U nastavku emisije predlažemo događaje širom Srbije koje možete posetiti ovih dana, a prenosimo vam i vesti iz digitalnog sveta. Šta se važno u svetu muzike dogodilo na današnji dan? Saznaćete u rubrici „Vremenska kapsula”.

Voditelj: Kruna Pintarić

broj komentara 0 pošalji komentar
Obrati pažnju!  	Obrati pažnju!

Autor:
Beograd 202

Znate li za jednu od omiljenih mačijih igara? To je vijanje crvene tačkice lasera kao da je ukleti neprijatelj, a mačka rešena da spasi svet od zle Crvene tačke. Naši problemi su, nekada, tek toliko stvarni. Tačnije, često se bavimo brigama iz pogrešnog ugla. Mi predstavljamo važne izazove i put do njihovog razrešenja – obrati pažnju! [ detaljnije ]