Širom zatvorenih očiju – Samo srcem se dobro vidi

Da li znate da je naša reč MAKAR pozajmljena iz novogrčkog. Provobitno značenje bilo je BLAŽENI, otuda i grčko ime MAKARIOS i slovensko MAKAR ili MAKARIJE.

Kasnije reč je dobila značenje - KAMO SREĆE, pa onda - DOBRO, SVEJEDNO i tako se došlo do našeg današnjeg MAKAR.
Naziv jela MAKARONI, MAKARONE, potiče od istog korena.
MAKARIA je bilo jelo od pirinča koje su stari Grci služili na daćama U SLAVU BLAŽENIH, odnosno preminulih.
Preko grčkih kolonija na jugu apeninskog poluostrva ta reč je prešla u govorni latinski jezik.
Kasnije su je Italijani primenjivali za VALjUŠKE, PRŽENICE i druga jela od testa, dok se u Napulju nisu javile cevčice koje se i danas, u celom svetu, nazivaju MAKARONI.
TEME: Blagoslov. Sreća je ponekad blagoslov - ali uglavnom moram da je osvojim. (Kueljo); Zavet. Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svom mišlju svojom. I ljubi bližnjega svoga kao samog sebe; Prvi vesnik proleća je MAGNOLIA STELATA. S obzirom na njenu lepotu, nazivaju je još i kraljicom prolećnog cveća; MAKAR, MAKARIJE, MAKARONI; REČI. „Od svih razornih oružja koje je čovek bio u stanju da izmisli, najstrašnije i najmoćnije bila je reč.”; Svakoj velikoj promeni prethodi haos; „Hvalisanje je početak sramote.” (Japanska poslovica); HRABROST. „U dobru je lako dobar biti. Na muci se poznaju junaci.” (Petar Petrović Njegoš); CILj. „Čini ono čime ćeš postati dostojan da budeš srećan.”; ČUDO. „Sunce nikada ne izađe i nikad ne zađe, a da se ne dogodi neko čudo.”; UMERENOST. Niko se nije pokajao što je umereno jeo i malo govorio. (Nemačka poslovica); LASKANjE. Gete: „Onaj ko ne ume da voli mora da nauči da laska.”; Vinsent van Gog za sedam godina rada stvorio je približno 850 slika i više od 900 crteža, a oko 700 njegovih pisama bratu Teu jedinstvena su dokumentacija i potresna autobiografija čoveka, koji je za života prodao samo jednu svoju sliku. Najveći broj njegovih dela izložen je u muzejima u Parizu, Hagu i Amsterdamu. Slika „Seljanka” iz ranog holandskog perioda nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu.
Za nama je 28. mart, svetski Dan baka.
Slušajte nas na FM: 104,0 MHz
preko Interneta: https://rtsplaneta.rs/linear/16091

www.twitter.com/beograd202

www.instagram.com/beograd202 

Kontakt: ++381 11 3249 202 * SMS: +381 64 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com 

Izbor muzike i produkcija: NENA OGNjENOVIĆ TRKULjA

Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović

broj komentara 0 pošalji komentar