Vizija

60 godina sećanja na Milutina Milankovića

Muzej nauke i tehnike organizovao je ciklus predavanja posvećenih uspomeni na jednog od najznačajnijih srpskih naučnika.
Milutin Milanković je svojom opšteprihvaćenom teorijom klime, ne samo objasnio smenu godišnjih doba, već je ponudio matematičko-fizičke principe kako se ove smene dešavaju. Njegovi principi su omogućili da se klima na Zemlji rekonstruiše u mnogo daljoj prošlosti nego što je to on sam uradio. Takođe, poznavanje i primena ovih principa može u znatnoj meri da pomogne da se sagleda i klima budućnosti.

Milanković se bavio i zakonima osunčavanja i utvrđivanjem pouzdanog kalendara. U naukama spajao je veoma udaljene oblasti, kao što su astronomija i geologija u jedinstvenu matematičku teoriju koja je dala prave odgovore na celinu planetarne dimenzije sudbine prirode i čoveka. Jovana Zec prisustvovala je predavanju „Milankovićeva teorija i klima budućnosti” i odatle donosi zanimljivu priču.

Sa vama je Aleksandra Glovacki.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vizija Vizija

Autor:
Beograd 202

Socio-kulturološki magazin, koji prati savremene društvene fenomene. Emisiju uređuju mr Ljubica Krminac (kultura) i Aleksandra Glovacki (umetnost). [ detaljnije ]