Riznica

Mudrolije s Markom Kraljevićem

Gošća ovonedeljne Riznice je Aleksandra Mihajlović autor knjige "Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem", pisac više romana, profesor književnosti Gimnazije "Uroš Predić" u Pančevu, doktorant na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

"Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem" (priče za dopunjavanje i prepravljanje), nije "samo knjiga o najvećem srpskom junaku, već je mnogo više od toga-ona traži da se mladi čitalac upozna i sa istorijskim okolnostima, i sa narodnim predanjem, ali i da upotrebi svoju kreativnost, razmisli, docrta, dopiše, reši i zabavi se učeći o Marku Kraljeviću i njegovom dobu na orginalan način. Pored toga, ova knjiga je zanimljiva za svaki uzrast".

U današnjoj Riznici slušamo o putu srednjovekovnog rukopisa, knjiga, monahu Lukijanu, srednjovekovnom prepisivaču, iluminatoru, prevodiocu, čućemo šta podrazumeva viteštvo, ko su Mrnjavčevići, kakva je njihova istorijska i kulturološka pozadina, listamo istorijske izvore, zapise o Marku Kraljeviću u Žitiju Despota Stefana, kod Konstantina Filozofa, saznaćemo zašto je naša mitologija postala bliska i omiljena u drugim, stranim kulturama, kako je Markov lik osmišljen u epskoj tradiciji, čemu nas uči, na čemu insistira, na kojim ljudskim i porodičnim vrednostima se utemeljuje, i zašto se školskoj deci ne sviđa klasičan pristup Marku Kraljeviću i drugim junacima, a pokazuju izuzetno interesovanje kada se sagledavaju iz ugla epske fantastike.

Gošća Riznice je pisac knjige "Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem" Aleksandra Mihajlović.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]