Riznica

Odlikovanja pukovnika Vojislava Anđelkovića

Kabinet za medalje pri Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti bogatiji je za izuzetnu zbirku odlikovanja za ratne zasluge, u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, pukovnika Vojislava Anđelkovića, dar njegovih unuka Stefana i Ilije Lukačevića. Za svoje vojne zasluge pukovnik Anđelković odlikovan je brojnim domaćim i stranim odlikovanjima, izuzetno vrednim i istorijski veoma značajnim. Autentične tehnike izrade poznatih evropskih medaljerskih radionica, reljefne ilustracije, nacionalni motivi i državna obeležja prikazana na odlikovanjima pukovnika Anđelkovića svrstavaju ove primerke primenjene umetnosti u sam vrh srpske i svetske faleristike.

U ovonedeljnoj Riznici o izuzetnoj zbirci odlikovanja domaćih i stranih pukovnika Vojislava Anđelkovića, za ratne zasluge u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, sačuvanih 26, koji su sada u Kabinetu za medalje pri Arhivu SANU, dar njegovih potomaka, o životu i borbama pukovnika Anđelkovića govori njegov unuk prof. dr Ilija Lukačević. Na početku Riznice čućemo i predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti akademika Vladimira S. Kostića i akademika Vasilija Krestića, upravnika Arhiva SANU, koji govore o istorijskoj i umetničkoj vrednosti ove izuzetne zbirke odlikovanja.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]