Znakovi

Perica Donkov "Slepa vera", Kuća legata, Beograd

Posle dužeg vremena, u Beogradu u Kući legata predstavlja se umetnik Perica Donkov izložbom "Slepa vera", na kojoj predstavlja radove nastale u poslednje 3 godine. Prateći strukturu izložbenog prostora Kuće legata koji se sastoji od pet sala, Donkov je celokupnu izložbu podelio na 5 tematski zaokruženih segmenata: "Soba sa pogledom", "Postupak za tetoviranje vlastitog tkiva", "Ravnanje glave", "Gluva soba" i "Slepa vera". Svaki segment izložbe postavljen je tako da asocira na sakralne prostore, s dominantnom, centralnom slikom velikih dimenzija na čeonom zidu, čime se Donkov nadovezuje na svoja ranija istraživanja sopstvenih "svetih mesta", skloništa od distopijskog okruženja. Prema rečima samog Donkova, na semantičkom nivou to je dalja razrada "slike kao skloništa", lično bekstvo od patologije vremena i sunovrata svih vrednosti, te njegovo oslobađanje od privida kojim smo okruženi.

Na slikama dominiraju horizontalne linije i podele površina, kao svojevrsni sedimenti, naslage različitih "materijala", sabijenih, presovanih, kako bi pružili što bolju zaštitu unutar skloništa. Spoznajom funkcionisanja savremenog sveta, Donkov svojim tamnim bojenim iskazom pokušava da prevaziđe "egzistencijalni ambis pred kojim se nalazimo, te postojanje i egzistenciju učini mogućom sa pozicija nekog novog humanizma i pritom se izbori za apsolutnu slobodu OD i apsolutnu slobodu ZA", napisala je u predgovoru kataloga istoričarka umetnosti Milica Todorović.

Perica Donkov je završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1981, gde je i magistrirao 1984. Organizovao je 23 samostalne izložbe a učestvovao je na preko sto grupnih manifestacija. dela mu se nalaze u svim relevantnim institucijama umetnosti u zemlji. Radi kao redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

broj komentara 0 pošalji komentar