Digitalne ikone

Iz sveta informacionih tehnologija

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), u čijoj nadležnosti je i Nacionalni CERT (Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Republike Srbije) obeležava oktobar kao evropski i svetski mesec informacione bezbednosti, kampanjom „AKTIVNO I BEZBEDNO NA INTERNETU". Prema statističkim podacima, najučestaliji tipovi napada su i dalje Phishing (u regionu su aktuelne fišing kampanje u bankarskom sektoru) i Ransomware (iznuđivački softver), zatim kripto-rudarenje, krađa i oticanje ličnih i poslovnih podataka. Sa nama uživo u emisiji Digitalne ikone biće Jovan Milosavljević, viši savetnik u Nacionalnom CERT-u, sa kojim razgovaramo o informacionoj bezbednosti i radu centra, o najučestalijim tipovima napada i sajber kriminalu, kao i o tome kako da se zaštitimo dok smo na internetu.

U drugom delu emisije sa nama će biti Petar Laušević iz Centra za promociju nauke i Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije, sa kojima razgovaramo o otvorenom pozivu za umetnike u okviru projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije i o ovogodišnjem 26. INFOFEST-u, međunarodnom festivalu informatičkih dostignuća, koji je prošle sedmice održan u Budvi.

Urednik i voditelj: Tamara Vučenović  

broj komentara 0 pošalji komentar
Digitalne ikone Digitalne ikone

Autor:
Tamara Vučenović

Emisija Digitalne ikone pokrenuta je 2002. godine, a emituje se svakog utorka na talasima Radio Beograda 2 od 9 do 10 sati. [ detaljnije ]