Autogram

VARIJACIJE NA TELEMANOVU TEMU MAKSA REGERA

Nemački kompozitor Maks Reger smatra se najboljim kontrapunktičarem posle Baha. U današnjem AUTOGRAMU će urednica Gorica Pilipović to pokazati na primeru Regerovih Varijacija na Telemanovu temu.

Reger, iako rano preminuo - u 43. godini, bio je izuzetno plodan i uspešan stvaralac. Mnogi smatraju da je on zapravo poslednji u nizu velikih, danas nedovoljno priznatih kompozitora. Bio je pravi majstor za komplikovane kontrapunktske preplete, neočekivane modulacije i iznenadne promene akcenata i boja. I pre nego što je 1914. komponovao Varijacije na Telemanovu temu, Reger je u više navrata upotrebio istu formu, kako za orkestar, na teme Hilera i Mocarta, tako i za klavir, na temu Baha. U tom kontekstu, Telemanove varijacije stoje u odnosu prema Bahovim kao Hilerove prema Mocartovim - ove druge imaju više igračkog duha. Telemanove su i manje hromatizovane od Bahovih, lakše su, pročišćenije i transparentnije.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 03. sep 2019, 18:06) - anonymous [neregistrovani]

?....

KO SVIRA i koji instrument?

Autogram Autogram

Autor:
Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Radoš Mitrović

U AUTOGRAMU predstavljamo značajna dela koja najpotpunije reflektuju domete i umetničku ličnost nekog autora u pojedinim segmentima njegovog opusa. [ detaljnije ]