Riznica

Tribali-istorijski najstariji poznati stanovnici Srbije

Starobalkanski narod koji je u najvećem delu poslednjeg milenijuma p.n.e. naseljavao teritoriju Srbije, u obimnoj i bogato ilustrovanoj monografiji "Tribali u arheološkim i istorijskim izvorima" Milorada Stojića, predstavljen je kroz obilje teško dostupne arheološke građe, nastale kao rezultat arheoloških istraživanja sa brojnih lokaliteta u Srbiji i severozapadnoj Bugarskoj, značajnih za rekonstrukciju geneze i razvoja Tribala. Za istraživanje bili su značajni antički istoriografski i literarni izvori Hekateja, Herodota, Aristotela, Ptolomeja (Lagovog sina) - budućeg rodonačelnika dinastije helenističkog Egipta (čiji je izdanak i Kleopatra). Antički izvori su ostavil dragocene podatke o teritoriji, karakteru, ratovima, običajima i kulturnoj tradiciji Tribala.

O Tribalima-istorijski najstarijim poznatim stanovnicima Srbije, starobalkanskom narodu koji je u najvećem delu poslednjeg milenijuma p.n.e. naseljavao teritoriju Srbije, u ovonedeljnoj Riznici, govori arheolog prof. dr Milorad Stojić, autor monografije "Tribali u arheologiji i istorijskim izvorima".

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]