Agora

In memoriam - Denis Kuljiš

Ove sedmice preminuo je ugledni novinar i publicista Denis Kuljiš. Rođen u Splitu 1951. godine, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opštu lingvistiku i sociologiju. Novinarsku karijeru započeo je 1972. Radio je u Poletu, Vjesniku, Startu, Danasu i nedeljniku Studio, a 1989. zajedno s partnerima osnovao je firmu Media Press. Zajedno sa istoričarem Vilijamom Klingerom napisao je knjigu "Tito: Neispričane priče" , a marta ove godine u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla Kuljišova knjiga "Titov tajni imperij".

"Okretan, inteligentan, nešto između probisveta, pustolova, revolucionara i mesije, sa zlatnim prstenjem na rukama, to je bio lik sa kojim je - uz sadejstvo Dedijerovih Priloga za biografiju - počela demontaža mita. Tito je svoju 'tajnu imperiju' osvajao daleko lakše nego Cezar svoju - jednim jedinim brodom, legendarnim Galebom - sa manje žrtava nego Napoleon, sa manje napora nego Hanibal, sa više lukavstva nego što ga je pokazivao Aleksandar Makedonski!" - tako je o Josipu Brozu Titu pisao Denis Kuljiš. U današnjoj emisiji slušamo poslednji razgovor koji je ovaj istaknuti publicista dao Radio Beogradu 2, a povodom promocije knjige "Titov tajni imperij".

Emisiju uređuje i vodi Snežana Bićanin

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Agora Agora

Autor:
Snežana Bićanin

Radio-magazin koji analizira fenomene iz oblasti političkog života, filozofije, politike i političke teorije. [ detaljnije ]